Mont Blanc

Gilles Coulier 2013 België 15 '
Een vader onderneemt samen met zijn zoon een laatste reis naar de bergen. Op zoek naar de Mont Blanc en op zoek naar elkaar.
Belgische klassiekers

Cast & crew

Awards & selecties

  • Officiële Competite - Cannes 2013
  • Brussels Film Festival 2013
  • 'Beste Acteur' (Brussels Short Film Festival 2013)
  • Filmfestival Oostende 2013
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2012
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017
  • Quebec City International Film Festival 2013
  • etc.
05.09.2014 Carmen van Cauwenbergh

Gilles Coulier lijkt zijn succesformule gevonden te hebben: hijzelf in de regiestoel, David Williamson die instaat voor de fotografie en Wim Willaert als acteur. Dit heeft in zijn vorige kortfilms 'Ijsland' en 'Paroles' al mooie resultaten opgeleverd en met 'Mont Blanc' kan dat lijstje moeiteloos uitgebreid worden.

Zoals steeds een eenvoudig verhaal waarbij het meest essentiële verborgen zit tussen de lijnen. Twee mannen, hun onderlinge relatie wordt nooit uitgesproken maar we vermoeden vader en zoon, zijn onderweg naar de Mont Blanc. Een roadtrip om de laatste wens van de oudste man in te willigen. Roadtrip staat hier echter niet gelijk aan plezierreisje want het is dik tegen de zin van de jongste: “waarom zo ver, a berg is moh a berg wè”. Wim Willaert zet alweer een schitterende prestatie neer.

Al redelijk snel ontdekken we dat het niet echt botert tussen deze twee en dat het ooit ergens verkeerd gelopen is. Toch maakt Gilles Coulier er geen simplistische haat-relatie van maar toont hij hoe beiden nog toenadering willen zoeken, alleen weten ze niet goed hoe. Dat is dan weer de condition humaine die nooit ver te zoeken is in zijn films. Het is misschien geen origineel concept maar het vraagt vakmanschap om zoiets goed, geloofwaardig en weg van het melige neer te zetten.

Coulier weet wanneer hij zijn uiterst spaarzame dialogen (met dank aan co-scenarist Angelo Tijssens) moet inzetten en hoe hij een evenwicht in emoties moet houden. Niet te veel en alles op zijn tijd.  De regisseur laat hier visie en duidelijke keuzes zien waardoor wij als kijker geen moeite hebben om mee te gaan in het verhaal.