play

Negative Space

Ru Kuwahata Max Porter 2017 Frankrijk 5 '
Een zoon helpt zijn vader met koffers pakken.
Animatietoppers Oscarfilms #KijkNu

Cast & crew

Awards & selecties

  • Oscar-nominatie 'Beste Korte Animatiefilm' 2018
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2018
  • Grand Prix (Anima Mundi 2017)
  • Grand Prix (Monstra Portugal 2018)
  • Beste Animatiekortfilm (Tampere 2018)
  • + meer dan 70 internationale prijzen en speciale vermeldingen
12.08.2018 Annabel Debaenst

Op het ritme van het gedicht 'Negative Space' van Ron Koertge plooit en rolt een onzichtbare hand mannenkleren op en past ze nauwkeurig in een reiskoffer.

De jongeman die ons beschrijft hoe hij dat doet, stapt uiteindelijk met de gepakte koffer in zijn luciferdoosjesauto. Daarnaar rijdt hij door een flashback waarin zijn vader hem uit de doeken doet hoe hij uit de zee van kledij de voor de nakende reis passende stukken bij elkaar moet rapen.

De traditie van deze kleine handeling ter voorbereiding van het vertrek, blijft een levenslang ijkpunt. Het kenmerkt de relatie met zijn vader en toont hoe kleine, gedeelde rituelen erg intiem kunnen zijn.

De stijl heeft iets kneuterigs.

Deze erg korte stopmotion kortfilm is herkenbaar en ontroerend. De stijl heeft iets schattig, kneuterigs bijna waardoor de hele vertelling aandoenlijk wordt. De vader-zoonrelatie komt misschien koud en afstandelijk over, maar geeft toch een blijk van een voorzichtige opbouw en wordt vooral, gelukkig, nooit melig.

Regisseurs Ru Kawata (Japan) en Max Porter (Verenigde Staten) werken sinds tien jaar nauw samen en hebben ondertussen een eigen studio opgericht: Tiny Inventions. De film kaapte verschillende grote prijzen weg, waaronder de Grand Prix op Anima Mundi en was ook genomineerd voor een Oscar vorig jaar.