On n'est pas près d'être des super héros

Lia Bertels 2019 België 13 '
Een groep kinderen reist de wereld rond op zoek naar vragen en antwoorden over volwassen worden.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Les Magritte du Cinéma 2022 - Beste Korte Animatiefilm
  • Clermont-Ferrand 2020
  • Anima 2020
  • Brussels Short Film Festival 2021
20.02.2020 Youness Iken

In ‘On n’est pas près d’être des super héros’ combineert Lia Bertels elementen uit haar eerste en laatste kortfilm. Zoals in ‘Micro-dortoir’ vormen interviews met kinderen de rode draad van het verhaal. Die geeft ze weer in haar kenmerkende animatiestijl die we ook al konden bewonderen in ‘Nuit Chérie’, waarmee ze vorig jaar de prijs voor Beste Belgische Kortfilm op Anima won.

In haar nieuwste film werpen negen kinderen vragen op over volwassen worden, maar ze weten niet allemaal te intrigeren. In een vliegende auto reizen de kindervertellers rond de wereld in een nachtelijk decor. Om de beurt doen ze hun verhaal. Sommigen zijn vertederend en stellen interessante vragen, anderen lijken overbodig. Uiteindelijk blijft hun narratieve bijdrage te braaf en te onbestemd: de kern in het verhaal blijkt zoek, waardoor het lastig wordt om de reis te blijven volgen.

Wat nog meer is: er zijn negen vertellers, maar er zijn maar zes kinderen die in de auto stappen. De personages worden dus niet transparant gelinkt aan de overeenkomstige stemmetjes — dat werkt desoriënterend.

‘On n’est pas près d’être des super héros’ wil grappig en filosofisch tegelijk zijn, maar lijkt niet te kunnen kiezen. In combinatie met de brave vormelijke uitwerking blijft de film te dromerig en te etherisch.