Night Trip

Nicolas Boucart 2020 België 5 '
De trip van een drugsverslaafde.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Brussels Short Film Festival 2020

Tags

28.08.2020 Tom Cuypers

Het groezelige relaas van de laatste trip van een heroïneverslaafde. Het DIY-project van de Belgische filmmaker Nicolas Boucart, die met de hulp van familie, vrienden en een minimaal budget de film op zes dagen afwerkte. Dat laat zich voelen, wnat ‘Night Trip’ rekent vooral op atmosfeer, niet zozeer op inhoud.

In een vuil kot, besmeurd met lege drankflessen, steekt een afgeleefde man een spuitje in zijn aders. Een engelachtig, mysterieus jongetje verschijnt en onderneemt een lange tocht. Wie is dit kereltje? Waar gaat hij naartoe? De ‘trip’ staat centraal in beide betekenissen van het woord: de reis van het jongetje is een verbeelding van de roes van het hoofdpersonage. Die tocht, waarin verder weinig gebeurt, neemt het grootste deel van de film in. Vluchten is belangrijker dan de eindbestemming — datzelfde soort escapisme ligt mogelijks ook aan de basis van het druggebruik.

De puurheid van het kind staat in fel contrast met verder grauwe omgeving van de verslaafde, als een metafoor voor de pure onschuld die de druggebruiker al lang geleden achter zich liet. Het amante kind als symbool voor alles wat nog mogelijk is; een puur, onbesmeurd leven.

Ook in de beelvoering is dat contrast gaande. Groezelig, vuil, donker enerzijde — de montage bij het inspuiten van de drugs is disruptief, met haperende frames en flikkerende cuts. Terwijl de tocht van het jongetje veel gladder aanvoelt. Hoe verder hij geraakt, hoe meer het landschap iets sprookjesachtig krijgt.

Vooral de geslaagde sfeerschepping blijft ons bij, maar meer dan een nette stijloefening is dit jammer genoeg niet.