The Nipple Whisperer

Jan Van Dyck 2021 België 15 '
Maurice Sanders bezat als 'Magic Sandy' ooit een uitzonderlijke gave als tepelfluisteraar. Kan de terugkeer van zijn muze hem weer kracht geven?

Awards & selecties

  • SXSW 2021
  • Brussels Short Film Festival 2021
  • Kortfilmfestival Leuven 2021
17.03.2021 Jan Sulmont

Zes jaar nadat zijn opmerkelijke ‘Het Geluk’ werd geselecteerd voor South by Southwest (SXSW, in Austin, Texas) doet Jan Van Dyck dat kunstje nog eens over. Zijn nieuwe film heeft dan ook hopen cultappeal en internationale flair, met een toon die miraculeus het midden houdt tussen mysterieus, droogkomisch en ontroerend. Fluisteren hoeft dus niet: met producers Antonino Lombardo en Ben Vandendaele baarde Van Dyck een nieuwe festivalfavoriet.

De slimme casting is daar niet vreemd aan. Wie beter dan de onbevreesde Franse acteur Denis Lavant ('Holy Motors', 'Tokyo!') in de hoofdrol als Sandy, een hoekig voortbewegend man met bovennatuurlijke gaven? Zijn motorisch onvoorspelbare en tegelijk zo doorvoelde spel krijgt sterk weerwerk van onze nationale topper Wim Willaert. Door hun fenomenale prestaties krijgen de kalme, mysterieuze dialogen een continue spanning. Wat speelde zich af in hun onherroepelijke, ondertussen overschilderde verleden? En wat voor mythische krachten heeft die Sandy eigenlijk?

Op een soundtrack die gaat van minimalistische percussie tot majestatische synthesizer-orgel volgen we Sandy door de grootstad. De camera van Fiona Braillon ('Vihta', 'Drôle d’oiseau') fotografeert zijn tocht opvallend sterk, met kraanshots terwijl hij rondstruint op het Brusselse Vossenplein, tot close-ups van zijn gegroefde gelaat en bulkende ogen. Sandy’s queeste brengt hem langs een groezelige bar, een reclamefilmset en een luxebolide. Daarbij zijn religieuze referenties legio, met als uitschieter een extatische maagd. ‘The Nipple Whisperer’ is nonsensicaal en bulkt tegelijk van betekenis. Faut le faire.