No Offense

Kris Borghs 2016 België 7 '
Een rij cartoonisten verschijnt voor een macaber tribunaal bestaande uit enkele controversiële historische figuren. Telkens wanneer één van de juryleden zich door een cartoon beledigd voelt, wordt de maker onherroepelijk geëxecuteerd. De laatste in de rij ziet dat niet echt zitten.
Animatietoppers

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Ensor 2016
  • Publieksprijs Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2016
  • Juryprijs Festival Européen du Court Métrage de Bordeaux 2017
  • Publieksprijs Festival de Cinéma d'Animation de Pontarlier 2017
  • Kortfilm.be-avond 2016
08.02.2016 Jan Sulmont

Kris Borghs' eerste animatiekortfilm is een actueel relevante brok energie die aantoont hoe de werkelijkheid de fictie vaak inhaalt.

De animator concipieerde zijn 'No Offense' jaren voordat terroristen in de eerste dagen van 2015, twaalf personen neermaaiden ten kantore van Charlie Hebdo. Het Franse satirische magazine had de Moslimprofeet meermaals geparodieerd met harde karikaturen. Dit krachtige pleidooi voor humor en vrijheid van meningsuiting weet ook zelf hilarisch te zijn. Mega meta!

Een jury van duivelse opinion leaders vormt een tribunaal waar cartoonisten voor moeten verschijnen, zowat een helse versie van Sinte Pieter bij zijn hemelpoort. Die censuurpolitie krijgt bestaande cartoons van ondermeer GAL voor de kiezen. Bijna elke grap wordt met een thumbs down bedacht, waardoor de tekenaar in kwestie een verschrikkelijk lot wacht.

Sommige opperrechters zijn al te herkenbaar maar heerlijk grappig getekend: Fidel, Khadaffi, Assad en andere Mao’s. Naast zeloten uit andere religies zit hier een ongedefinieerde gesluierde kenau als vertegenwoordiger van een (helaas?) onbestaand moslimmatriarchaat.   

Met schreeuw-, steun- en kreunwerk door Herwig Ilegems ('Droomtijd', 'Groenten uit Balen') wordt de spanning compleet. Heerlijke film voor moeilijke tijden.