As up to now

Katalin Moldovai 2018 Hongarije 24 '
De 82-jarige Margaret heeft niet lang meer te leven. Drie maand, om precies te zijn.

Awards & selecties

  • Cinéfondation - Cannes 2019
21.05.2019 Niels Putman

De hardhorige Margaret kleedt zich graag op, de gelegenheid doet er niet toe. Dus ook voor een controle in het ziekenhuis.

De Hongaarse jonge cineaste Katalin Moldovai baseerde zich voor haar afstudeerfilm aan de Budapest Metropolitan University op het kortverhaal van Kriszta Tóth. Het wordt met niet zoveel woorden gezegd, maar de hamvraag van beide vertellingen lijkt: wat betekent doodgaan? Moldovai perst er in haar adaptatie een korte film over moraliteit én hoop uit.

Margaret wordt vergezeld door haar dochter Judith. Hun vervreemding voor elkaar is groot: de Wunderbaum in de auto bengelt pakken opgewekter tussen hen in. De dokter windt er geen doekjes om: Margaret heeft een kwaadaardige vorm van huidkanker en heeft nog drie maand te leven. Dat tragische nieuws gaat aan Margaret zelf voorbij, want ze heeft haar hoorapparaat niet in. Haar dochter koopt de dokter om, op preventief aanzoek van Margaret eerder in de wachtzaal. Ze beloven haar een, geveinsde, chemokuur.

Moldovai’s film stemt weinig vrolijk. De gangen kleuren vaal, de stoeltjes afgesleten. Gelukkig doorspekt ze haar drama met enkele luchtige observaties zoals het geflirt tussen de dokters, en het overmatige gsm-gebruik van een generatie waar Margaret duidelijk niet bij hoort.

Het grootste sprankeltje hoop komt echter vanuit de doodzieke vrouw zelf, die, moedig, en zichzelf voorliegend, de dagelijkse trip richting het ziekenhuis maakt. De zieke Margaret ziet er naarmate de film vooruit gaat, steeds beter uit. De faux doktersafspraken doen haar goed; schone schijn is het, want ze kent haar lot, en de dokters – die een niet werkende stralingsmachine gebruiken – al evenzeer. Waar de 82-jarige vrouw haar joie de vivre – of haar koppigheid om haar lot te negeren – vandaan haalt: God mag het weten. Leven en dood zijn al even mysterieus, zo blijkt.

As up to now’ is strak en to the point in beeld gebracht, maar wordt vooral gedragen door een uitmuntend acterende vrouwencast. Vera Venczel steunt haar geloofwaardigheid op een mooie naturel, en de inzet van haar eigen, magere, en evenzeer aftakelende lichaam. Moedig voor een actrice op leeftijd.