Nu of nooit meer

Marieke Widlak 2018 Nederland 15 '
Na de zelfdoding van haar zus bleef filmmaakster Marieke Widlak achter met een machteloos gevoel. Had ze wel voldoende waardering naar haar zus uitgesproken?

Cast & crew

Awards & selecties

  • Filmfonds Wildcard Documentary 2018
  • Nederlands Film Festival 2018
  • Beste Debuut Eindhoven International Film Festival 2018
  • Tilburgs Film Festival 2018
20.07.2020 Jana Dejonghe

Dit of dat had ik Brechje nog willen zeggen’, zo voelt het voor mij niet.”
“Waarom heb ik dat wel dan?”
“Dat kan ik niet zeggen, schat.”

Deze woorden tussen regisseuse Marieke Widlak en haar moeder raken de kern van ‘Nu of nooit meer’, Mariekes eindexamenfilm uit 2018 aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In datzelfde jaar won ze er een Filmfonds Wildcard mee (een Nederlandse variant van onze VAF Wildcards), en werd ze gelauwerd op het Eindhoven Film Festival met de prijs voor Beste Debuut.

Hoewel Marieke Nederlands is, start haar film op het perron van station Blankenberge. Dat is waar zij en haar familie voor het laatst hun zus Brechje zagen, die zich in 2010 van het leven beroofde. Acht jaar later, wanneer de hevige emoties zijn bedaard, heeft Marieke nog steeds het gevoel dat ze niet goed heeft kunnen afscheid nemen.

Widlaks korte documentaire is niet alleen een zelfonderzoek, maar ook een pleidooi.
 

‘Nu of nooit meer’ draait niet om het te weinig tonen van waardering, wel over het te weinig letterlijk uitspreken ervan. Doen we dat wel genoeg? Mariekes ouders stellen haar gerust dat ze Brechje wel degelijk liefde getoond heeft, en dat zij dat zeker zal gevoeld hebben. Zelfs al was dat niet letterlijk in woorden.

Toch pleit Widlak ervoor om af en toe onze schroom opzij te zetten en te zeggen wat we voor onze dichtste naasten voelen. Al is het maar om hun reactie te zien, en dus evenveel terug te krijgen als wat je net gegeven hebt. Dat hoeft geen oratorische proporties aan te nemen, een simpele “ik zie je graag” does the trick.

In vijftien voorzichtige, breekbare minuten gunt Marieke Widlak haar kijkers een intieme inkijk in haar gezin, voor wie de camera geen verstorende aanwezigheid lijkt te zijn. Na acht jaar heeft verdriet plaats gemaakt voor vredevol gemis. De sterkte van deze, vormelijk erg eenvoudige, documentaire zit ‘m dan ook in de berustende, bijna rationele manier waarop het gezin met elkaar kan spreken over de zus die weggevallen is, en hoe ze zich nu bij voelen bij dat feit en bij elkaar.

Hoewel Widlaks persoonlijke opzet weet te raken, blijft de film qua vorm erg op de oppervlakte, waardoor je als kijker toch wat op je honger blijft zitten. Haar korte documentaire is gelukkig niet alleen een zelfonderzoek, maar ook een pleidooi. Door zichzelf kwetsbaar op te stellen, geeft Marieke Widlak een sterkte af, een uitdaging om ook af en toe jezelf te confronteren en liefde in woorden om te zetten. Want soms gebeurt het dat dat nooit meer kan.

'Nu of nooit meer' is op zondag 26 juli te zien op Canvas om 22u, en daarna te bekijken via VRT NU.