play

Once upon a line

Alicja Jasina 2016 Verenigde Staten 8 '
Een man leidt een eentonig, onvervuld leven tot de ontmoeting met het meisje van zijn dromen zijn wereld op zijn kop zet.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2016
  • Anima 2017
  • Best Animation Gold Award 2016
  • + meer dan 75 internationale selecties
28.02.2017 Liza Brandt

'Once Upon a Line' schopte het tot de shortlist van de Oscars dit jaar, maar haalde de nominaties uiteindelijk nét niet. Na een screening tijdens het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven, is deze festivalhit voor een tweede keer bij ons op het grote scherm te zien tijdens het Brusselse Anima.

Jasina maakt in haar afstudeerfilm gebruik van een heel pure, tweedimensionale tekenstijl. Eenvoudige lijnen doen je op een originele manier kennismaken met het monotone leven van een man. Zo is de weergave van zijn routineuze weg naar het werk al een plezier voor het oog.

Wanneer we hem die weg voor een tweede keer zien afleggen botst hij op een bevallige rosse dame. Cupido schiet raak en de dame slaagt er in zijn routine te doorbreken. De zwarte (de man) en roze (bevallige dame) lijn krullen door elkaar heen en Jasina geeft met dit (clichématig) kleurgebruik het verliefde paar weer. Zodra de vrouw er vandoor gaat, vervalt de man terug in zijn routineuze leven, opgezadeld met liefdesverdriet.

“Yo man, what’s up?!” Een coole kerel botst met zijn nog coolere skippybal tegen de man aan. Het punt waarop zijn routine écht wordt doorbroken en hij al stuiterend op de groene lijn van het leven terechtkomt.

Een cliché liefdesverhaal dat eindigt met een positieve noot. Jasina weet hiermee indruk te maken door haar minimalistische lijnen te combineren met een soundtrack die dagdagelijkse geluiden afwisselt met eenvoudige klanken. Het resultaat is een ritmisch spel waarin haar tekenstijl tot zijn volste recht komt. Net als haar grote voorbeeld, de Amerikaanse tekenaar Saul Steinberg, veroorzaakt ze dikwijls een glimlach op je gezicht.

Zeker het bekijken waard. Een Oscarnominatie voor de 'grote-mensen-Oscars' was dan misschien wel teveel van het goede geweest, maar 'Once Upon a Line' was wel goed voor Goud bij de Student Academy Awards.