Our spot

Pieter Coudyzer 2017 België 4 '
Wanneer een man sterft, komt één van zijn herinneringen tot leven.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017

Tags

05.12.2017 Jeroen Van Rossem

Pieter Coudyzer ('Beast!', 'De Wake') is een bijzondere stem in de kortfilmwereld; zijn animatiefilms zijn stuk voor stuk kleine kunstwerkjes. Dat mag je zelfs vrij letterlijk nemen, want de regisseur schildert zijn beelden analoog alvorens ze in te scannen. Ook 'Our spot', waarmee hij voor de zesde keer op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven aanwezig is, is een verbluffend stukje cinema.

'Our spot' speelt zich af aan het sterfbed van een man. Wanneer hij zijn laatste adem uitblaast, is zijn vrouw getuige van een bijzonder moment. Eén van zijn herinneringen komt tot leven: een plek die voor hem en zijn vrouw erg dierbaar was.

Meer valt er over het verhaal niet te vertellen, want Coudyzers nieuwste kortfilm is vooral een audiovisuele ervaring, of “een rêverie” (dagdroom) zoals hij het zelf noemt. Narratie wordt hier duidelijk ondergeschikt aan poëzie: Coudyzer levert met zijn kortfilm haast een audiovisueel gedicht af. De muziek, gecomponeerd door Ruben De Gheselle, helpt sterk bij het oproepen van de juiste sfeer en emoties.

Door zijn abstracte en poëtische vorm overstijgt de animatiefilm haar eigen plot. Veel laat Coudyzer dan ook over aan eigen interpretatie.  Zo zou je de film ook kunnen beschouwen als een allegorie over hoe de mens opnieuw één wordt met de natuur na zijn dood. Die openheid aan invullingen is net wat films als deze zo mooi maakt. Jammer dat die van Coudyzer een beetje té kort is.