Oxygen

Rocky Grispen Violette Belzer 2020 België 10 '
Op een verre planeet lijdt een astronaut-arts aan zuurstofgebrek. Om te overleven en haar dochtertje te kunnen terugzien, moet ze hartverscheurende keuzes maken. Als mens en als dokter moet ze een hoge prijs betalen.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2020

Tags

25.03.2021 Carmen van Cauwenbergh

Sciencefiction is het genre bij uitstek om grote levensvragen onder de loep te nemen. Wie zijn wij als mens? Hoe verhouden we ons tot de Aarde en andere planeten? Hoe ver gaan we om levensbedreigende kwesties aan te pakken? Zo ook in ‘Oxygen’, waarin een astronaute crasht op een onbekende planeet.

Daar moet ze aan zuurstof zien te geraken, wil ze overleven. Het feit dat er thuis een dochtertje op haar wacht maakt de kwestie nog iets urgenter. De centrale vraag: hoe ver ze zal gaan om dit doel te bereiken? Zal ze de wezens die op deze planeet wonen aanvallen of zal ze zichzelf opofferen? Dat ze arts is, en dus aan bepaalde normen en codes is gebonden, maakt het dilemma nog moeilijker. Kiezen tussen de pest en de cholera: wat ze ook beslist, er zullen zonder twijfel slachtoffers vallen.

De animatie is to the point: alleen dat wat nodig is om het verhaal te begrijpen, wordt getoond. Alle aandacht gaat binnen deze quasi zwart-wit wereld naar de astronaut en haar innerlijke verscheurdheid. Die focus zorgt ervoor dat het animatieduo er moeiteloos in slaagt emoties uit te lokken. Minder existentieel dan gedacht, maar wel doeltreffend.