Parade

Digna Van der Put 2015 Nederland 4 '
Feestelijke marsmuziek, kleurrijke soldatenuniformen.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Annecy 2016
24.02.2017 Jana Dejonghe

Parades zijn leuk. Ze doen denken aan feest, carnaval, vakantie, zomer en fanfaremuziek. Als je in een niet al te klein gehucht woont, worden ze meestal ook omringd door een heuse kermis.

Zo start Digna van der Put haar animatiekortfilm Parade: feestelijke marsmuziek, kleurrijke soldatenuniformen, in de maat lopen op een simpel maar vrolijk deuntje gespeeld op blinkende dwarsfluiten. En alles wat errond komt kijken: de lokale clericus, majorettemeisjes, de scouts in uniform en schaars geklede, met pluimen uitgedoste danseressen.

Van der Put steekt in de eerste twee minuten van haar film veel charme en geslaagde humor. Twee elementen die nu eenmaal meestal bij optochten komen kijken – tot op het punt dat je vergeet waar ze eigenlijk voor staan. En net dan word je met je neus op de harde feiten gedrukt: opstand, oorlog, conflict. Volledig onverwacht neemt het verhaal een grauwe draai en springt zo in een oogwenk over van een leuk, lokaal evenement naar wereldpolitiek en de conflicten die vandaag de dag de internationale maatschappij bepalen.

De waterverf die van der Put gebruikt werkt bijzonder wel: aan de ene kant geven de felle basiskleuren op een witte achtergrond (gecombineerd met simpele tekeningen) een vrolijke, kinderlijke indruk. Laat dit evolueren naar uitzichtloos grijs en de boodschap dringt extra hard in. En ondertussen speelt de muziek als een perpetuum mobile door.

Een klassiek voorbeeld van de genadeloze manier waarop animatie je bij de keel kan grijpen.