play

Planemo

Veljko Popović 2016 Kroatië 13 '
Wat gebeurt er wanneer iemand uit een systeem geslingerd wordt waarin iedereen hersenloos de routine volgt?

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Annecy 2016
  • Anima 2017
  • Glasgow Short Film Festival 2017
28.02.2017 Jeroen Van Rossem

Een planemo is een hemellichaam dat niet rond een ster draait. Dat leerden we dankzij 'Planemo', de vierde animatiekortfilm van de Kroaat Veljko Popovic.

Hierin worden documentairebeelden en voice-overs gebruikt om dit concept toe te lichten en vervolgens als metafoor te gebruiken voor een man die zijn leven ingrijpend ziet veranderen na een aanrijding met een hert. De man lijkt alle voeling met de rest van de wereld kwijt te zijn en hij beslist op zoek te gaan naar het dier. De ontdekkingen die hieruit volgen laten hem een drastische beslissing nemen.

Popovic reikt enkele interessante ideeën aan over hoe wij, net als planeten die steeds in hun baan draaien, vast zitten in een dagelijkse sleur en hoe een bepaalde gebeurtenis in ons leven dit drastisch kan veranderen. Bovendien werkt hij dit visueel interessant uit door het dier en de man na het ongeluk normaal af te beelden, terwijl de rest van de wereld zwart-wit is en de mensen fragmentarisch vormgegeven zijn. Alsof we ons leven vluchtig en onvolmaakt beleven. Maar dit geeft de film ook een surrealistisch kantje, wat ook versterkt wordt door enkele droombeelden.

Voeg hier bovendien nog dromerige muziek en een bezwerende vertelstem aan toe en je krijgt een zeer fascinerende filmervaring. De animatiestijl is wat ruw, maar wel erg passend voor de toon en het onderwerp van de film. De verweving tussen de expositie over planemo’s samen met het persoonlijke verhaal van de man werkt bijzonder goed.

Een melancholische toon begeleidt ten slotte het haast poëtische einde waarmee we afscheid nemen van deze erg intrigerende kortfilm.