Robyn O. (14)

Cecilia Verheyden 2012 België 23 '
De puberende Robyn wil niets liever dan meefeesten met haar oudere broers, maar ze krijgt geen toegang tot hun kliek. Wanneer hun ouders naar het buitenland trekken, lukt het Robyns jongere broertje wel om geaccepteerd te worden. Bij Robyn slaan de stoppen door.

Awards & selecties

  • PCB Short Film Award (Brussels Short Film Festival 2012)
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2012
  • Filmfestival Oostende 2012
  • Best Foreign Film (Canada International Film Festival 2013)
  • etc.
05.09.2014 Jeroen Van Rossem

De naam Cecilia Verheyden doet misschien niet direct een belletje rinkelen. Nochtans hebt u net als miljoenen andere mensen waarschijnlijk het wereldbekende Calsberg spotje gezien, waarvoor zij op de regisseursstoel zat. Samen met Raf Roosens en Senne Dehandschutter maakte ze ook een documentaire over Steven Spielberg ('Climbing Spielberg'), en na 'Ou Quoi' en 'Bluf' verschijnt ze terug in het kortfilmcircuit met 'Robyn O. (14)', waarmee ze alvast de prijs voor Beste Kortfilm in de wacht sleepte op het Brussels Film Festival 2012.

Het verhaal volgt Robyn, een veertienjarig meisje dat niets liever wilt doen dan meefeesten met haar oudere broers. Wanneer zij hun jongere broer toelaten op hun feestje en hij hen vertelt over het intieme moment tussen Robyn en hun beste vriend, slaan de stoppen door.

We hebben natuurlijk al tal van coming of age-films gezien, maar 'Robyn O.' wist toch een speciale plaats in ons hart te veroveren door het memorabele hoofdpersonage en de energieke stijl van de film. Dit is te danken aan het technisch vernuft dat Verheyden aan de dag legt en vooral de acteerprestaties van Zoë Thielemans, die een ware tour-de-force is als Robyn. De cineaste slaagt er ook bijzonder goed in om je te laten meeleven met dit personage.

Het einde van de film brengt dan ook een serieuze mokerslag in het gezicht en laat een diepe indruk na op de kijker. En net dit is wat grootse cinema kenmerkt. Onze verwachtingen zijn alvast hoog gespannen voor wat de toekomst zal brengen voor zowel Cecilia Verheyden als hoofdrolspeelster Zoë Thielemans, twee namen om alvast te onthouden.