Rosa, Zusje van Anna

Janet van den Brand 2012 België 23 '
De negenjarige Rosa groeit op samen met haar twee zussen. Ze leeft in haar eigen wereldje. In dat wereldje kijkt Rosa met een obsessieve mengeling van jaloezie en bewondering naar haar grote zus Anna, en voelt ze zich vaak buitengesloten door haar kleine zusje.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2012
  • Berlinale 2013
  • Go Short 2013
12.12.2012 Jeroen Van Rossem

Opgroeien als het middelste kind is nooit gemakkelijk, zeker niet voor Rosa. Ze heeft het moeilijk om in de voetsporen van haar oudere zus Anna te treden en is jaloers op de band van Anna met de jongste zus Helena. De spanning tussen de zusjes loopt op, maar onverwacht krijgt Rosa de kans om de grote zus te zijn voor Helena.

Het verhaal van Janet Van Den Brands kortfilm wordt grotendeels vertelt vanuit het standpunt van Rosa. Haar wereld wordt beheerst door haar haar fantasie en een mengeling van jaloezie en bewondering voor haar oudere zus. Helaas geeft de cineast weinig inzicht in deze wereld. Haar gedachten worden bovendien al fluisterend weergegeven, wat dit moeilijk te volgen maakt zonder ondertitels. Verder slaagt de film er onvoldoende in om de jaloezie van Rosa te duiden.

De rol van zowel Rosa als de andere twee zusjes worden met een natuurlijke finesse gebracht door de kindacteurs. Van Den Brand zit hen vaak dicht op de huid, wat voor een intieme sfeer zorgt. Deze intieme sfeer vindt verder haar uitdrukking in een sobere, natuurlijke audiovisuele stijl zonder al te veel franjes.