Rotkop

Raf Roosens Jan Roosens 2012 België 18 '
Olli is een eenzame rotkop die ruzie zoekt met wie hij kan. Wanneer zijn doodzieke moeder een feestje voor zijn zestiende verjaardag organiseert, wil hij haar niet teleurstellen. Hij moet op zoek naar vrienden.
10.10.2012 Carmen van Cauwenbergh

White trash: het levert meestal dankbaar filmmateriaal op, en zeker als het getroebleerde tieners zijn. Dat deze jongens meestal geen lieverdjes zijn, bewijst ook 'Rotkop' waarin Jan en Raf Roosens focussen op Olli, een jongen die zestien wordt en zijn dagen vechtend doorbrengt op het speelplein, of aan het ziekenbed van zijn moeder.

Van een zorgeloze jeugd is hier dus niet echt sprake. Puber zijn is al geen pretje maar wanneer je geen vrienden noch een vaderfiguur hebt, bij je oma inwoont en een zieke moeder moet verzorgen, wordt het een ware hel. Yavuz en zijn vrienden laten geen enkele kans onbenut om hem dit duidelijk te maken — grove opmerkingen over zijn zieke moeder en afranselingen zijn schering en inslag.

Toch is Olli geen angstig slachtoffer, hij geeft weerwoord en pikt zonder blikken of blozen Yavuz zijn vriendinnetje June in. Wegscheuren op een brommer met het lief van een ander: het zijn idyllische momenten, en een pijnlijke manier om iemand op zijn plaats te zetten.

De regisseurs schotelen ons met 'Rotkop' geen klassiek pestverhaal voor maar vertellen het verhaal van een jongen die opgroeit in een hard milieu en zich daarin moet zien te handhaven. Hij doet wat hij kan om zich aan iedere situatie aan te passen en daardoor krijgt de kijker de verschillende kanten van zijn persoonlijkheid te zien.

Wie zoveel ellende op een hoop stapelt, zou al snel in de val van het melodrama kunnen trappen maar dat doet het duo Roosens gelukkig niet. Zelfs Sara De Bosschere, die meestal zeer geaffecteerd staat te spelen, hebben ze nu weten in te tomen. De inhoud mag dan hard en realistisch zijn, de beelden zijn zacht en poëtisch. Hierdoor wordt het geheel niet al te grauw en straalt 'Rotkop' ook hoop en optimisme uit.