She asked me where i was from

Aulona Fetahaj 2019 België 24 '
Als kind van Kosovaarse vluchtelingen beleeft Aulona haar dubbele identiteit via digitale herinneringen.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Dokufest 2020
  • Breedbeeld Kortfilmfestival 2020
09.11.2020 Youness Iken

In ‘She asked me where I was from’ brengt Aulona Fetahaj een persoonlijke uiteenzetting over haar identiteit als Belgisch-Kosovaarse, zonder zichzelf direct aan het woord te laten. Haar zwerftocht begint niet in België of Kosovo, maar op… Venus.

In een reis door Google Maps die begint en eindigt in de ruimte herleidt Fetahaj haar zoektocht volledig tot digitale herinneringen. Haar verhaal moffelt ze weg in ondertitels en een uitgetypt document. Ze toont haar gezicht via de Photobooth-webcam, maar spreken doet ze niet. Scrollend door foto’s uit haar kindertijd reconstrueert ze een verleden dat ze nooit ten volle heeft kunnen beleven. Als haar herinneringen al op een scherm bestaan, zijn ze voor Fetahaj nooit écht.

Een stille, digitale getuigenis over haar identiteit als Belgisch-Kosovaarse.

Binnen die stille, digitale getuigenis is er immers altijd iets of iemand vervormd of weggelaten: een geblurd huis van de buren op Google Maps, een bedekte pasfoto van haar vader, het lege document waar Fetahaj haar monoloog in realtime uittypt. Haar thuisstreek is even vreemd voor haar als voor het gele mannetje van Google Street View – onbestaande. Fetahajs verhaal is nooit af, of nooit echt begonnen.

Die frustratie en verslagenheid zie je ook op haar gezicht. Er wordt moedeloos ingezoomd en geklikt. Op het einde stopt ze met typen om met de webcameffecten te spelen. ‘Mirror’. ‘Alien’. Ze typt weer verder. Voor Fetahaj is de digitale lens een vervormende spiegel waarin ze zichzelf probeert te zoeken, maar niet helemaal vindt. Op het einde kiest ze een laatste effect: ‘Normal’.

Zwevend in de ruimte als Photobooth-alien toont Fetahaj op een originele manier hoe het is om tussen twee werelden te leven waarin ze altijd een vreemde zal zijn.