play

Simbiosis Carnal

Rocío Álvarez 2017 België 10 '
Een poëtische reis door de geschiedenis van verlangen en seksualiteit. Van het eerste eencellige organisme tot de mens, die het berekende plezier bedenkt.
#KijkNu

Cast & crew

Awards & selecties

  • Grand Prix Anima 2018
  • Courts Mais Trash 2018
  • Annecy 2019
  • Brussels Short Film Festival 2019
20.02.2018 Carmen van Cauwenbergh

Herinner je je nog de lessen biologie en sociologie op de middelbare school? Als je pech had: gortdroge kost die weinig geïnspireerd overgebracht werd door een uitgeblust fossiel. Het Brusselse animatiefestival Anima bewijst dat het anders kan met hun selectie van de kortfilm ‘Simbiosis Carnal’. Rocio Alvarez presenteert ons in grote lijnen de symbiose van man en vrouw doorheen de geschiedenis — letterlijk en figuurlijk. Ze doet dat met gevoel voor esthetiek, humor en in een klare onomwonden taal.

Zolang de mens nog niet ten tonele is verschenen, gaat alles zijn natuurlijke gang, feestelijk zelfs. Maar zodra de mensheid zijn intrede doet, en dus ook godsdiensten en wetten, wordt het problematisch. Vooral voor de vrouw. Revolutie en tegenrevolutie volgen elkaar in snel tempo op, tot we in het ‘nu’ belanden en thema’s zoals seksualiteit en gender in een sfeer van absurditeit en commercialiteit terecht komen.

In psychedelische tweekleuren-stijl toont Alvarez in essentie waar we als mens vandaan komen, waar het fout gaat en waar het om draait. Geen diepgaande filosofische bespiegelingen, maar dat is niet altijd noodzakelijk. Door de evolutie chronologisch in een vloeiende lijn te monteren, verwordt ze een helder overzicht waarin de absurditeit van onze huidige perceptie over seks en identiteit naar voor komt.

Gelukkig wordt er ook veel aandacht besteed aan de plezierige kant. De zachte lijnvoering van Alvarez is met momenten erg sensueel en haast vloeibaar, zodat de verschillende figuren moeiteloos in elkaar overgaan. De tekenstijl in milde pastelkleuren en de poëtische inhoud zijn dus perfect op elkaar afgestemd. Nu wij nog.