Sous le cartilage des côtes

Bruno Tondeur 2018 België 13 '
Pierre heeft een wonde die maar niet wil helen. Het verhaal van een man die (misschien) gaat sterven.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Shortscreen 2019
  • Clermont-Ferrand 2019
  • Anima 2019
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2019
  • Genomineerd voor Magritte 2020
01.03.2019 Jan Sulmont

Het zit niet goed onder mijn ribbenkast, denkt Pierre. De zenuwlijdende, rochelende hypochonder denkt obsessief aan doorrookte longen en een kreunend hart. De micro-organismen rond zijn milt en darmen kunnen hem onmogelijk goed gezind zijn.

Een mooi staalkaartje van Tondeurs stijl.

In een inwendige voice over monoloog bezweert Pierre zichtzelf rustig te blijven. Maar hij blijft maar bloed spuwen, slapeloos onder zijn 'Barberella'-poster. Zijn angsten vormen een dikke wolk die hem verstikt. De beestjes en bacillen zijn overal. Ironisch genoeg levert dit thema van paniek rond je fysiek, een levendige up-tempo kortfilm op van dertien minuten met genoeg humor en natuurlijk wat expliciete seks. Niet in het minst omdat Pierre dan maar aan zelfmedicatie doet in nachtclubs. Daar lijken de dansers zich continu te ontdubbelen, op trippy grote kleurenvlakken.

Met 'Maintenant il faut grandir' en het daaropvolgende 'Deep Space' verzekerde Belgisch animator Bruno Tondeur zich vroeger al van heel wat nationale en internationale festivalaandacht en bekroningen op Anima en Clermont-Ferrand. Van de 221 Belgische kortfilms die werden ingestuurd naar Clermont-Ferrand, werden er drie opgenomen in een officiële competitie. Deze 'Sous le cartilage des côtes' was daar eentje van. De film kende er zijn wereldpremière.

Terecht, want deze korte film is een mooi staalkaartje van Tondeurs stijl, die abstracte vormen afwisselt met vloeiend-groteske, extreme close ups van lichaamsdelen – zijn camera dringt die lichamen ook graag binnen, liefst op een stevige elektronische beat.

Lekker gedurfd, vol schwung en zonder pretentie: Kortfilm.be selecteerde 'Sous le cartilage des côtes' voor het jaarlijkse Shortscreen op het Offscreen festival.