Team Elias

Glenn Dumortier 2021 België 13 '
Elias is een jonge bodybuilder die grote dromen heeft terwijl hij een schorsing uitzit.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Breedbeeld Kortfilmfestival 2021
  • Kortfilmfestival Leuven 2021
  • Brussels Independent Film Festival 2022
07.12.2021 Jimmy Van der Velde

Good things don’t happen by coincidence. Every dream carries with it certain risks, especially the risk of failure. But I’m not stopped by risks.” Een quote van Arnold Schwarzenegger die mooi van toepassing is op Elias Debackere, een jonge bodybuilder die in de spotlight wordt gezet in Glenn Dumortiers korte docu 'Team Elias'. Elias jaagt namelijk een droom na en is vastberaden om zich net als zijn held Arnie door geen enkel risico of obstakel te laten stoppen.

De bodybuilder en Colruyt-werknemer droomt ervan om zijn eigen boontjes te doppen via een lucratieve personal coaching-, training- en kledij-onderneming. Via een reportagestijl volgt regisseur Dumortier Elias terwijl hij zijn plannen smeedt. Zijn ambities ogen soms riskant of zelfs naïef, maar gelukkig valt Dumortier nooit in de val om dat aspect te versterken of uit te vergroten. De filmmaker en de camera van Jannes Callens oordelen nooit over hun onderwerp, wat dit kleinood enigszins een zekere tederheid meegeeft.

Elias' ambities soms riskant of zelfs naïef, maar gelukkig valt Dumortier nooit in de val om dat aspect te versterken of uit te vergroten.

De verpakking van de documentaire is recht voor de raap, met een camera die steeds op de gespierde huid van Elias zit. Maar toch is er af en toe ook ruimte voor humor en zelfs bijna een vleugje absurdisme. Elias die een bodybuilderslip past in een wc terwijl iemand hem fotografeert en enkele mannen staan te plassen? Moeilijk om niet even te glimlachen tijdens deze visuele kwinkslag.

Ook tristesse sluipt soms de film binnen. De locaties — van troosteloze fitnessruimtes tot Elias zijn zelf gebricoleerde prijzenkast — hebben iets droefs en kleurloos. Ze contrasteren met zijn grootse plannen. Gelukkige slaagt de hoofdfiguur er wel in om ze kleur te geven met zijn wilde ambities en onbreekbare vastberadenheid.

Aan het einde van de rit hoop je dat Elias zijn wensen kan vervullen. Ook al knaagt het aan je dat hij negeert hoe hardvochtig dit kapitalistische universum kan zijn voor dromers als hem. Het maakt  'Team Elias' bitterzoet: niet heel diepgravend, maar wel met respect voor haar centrale held.