play

Timecode

Juanjo Giménez 2016 Spanje 15 '
Luna en Diego zijn de veiligheidsagenten van een ondergrondse parking. Hij doet de avondshift, zij werkt overdag.

Awards & selecties

  • Gouden Palm 2016
  • European Film Award 2017
  • Oscar-nominatie 2017
  • Beste Europese Kortfilm (Film Fest Gent 2016)
  • etc.
23.05.2016 Niels Putman

Van de tien geselecteerde kortfilms in Officiële Competitie in Cannes dit jaar, mocht 'Timecode' van de Spaanse regisseur Juanjo Giménez met de hoofdprijs naar huis. Naast het wat vreemde palmares dat de jury onder leiding van George Miller aan de langspeelcompetitie toeschreef, schoot de kortfilmjury gelukkig wél recht in de roos. 

In Giménez’ 'Timecode' ontmoeten we Luna en Diego, twee bewakingsagenten van een ondergrondse parking. Zij doet de dagshift, hij de nachtshift. Een routineuze en saaie job in extremis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de twee de werksleur op creatieve wijze proberen te doorbreken. Bijna spontaan ontstaat tussen hen een ware dansdialoog, waarover vooral geen woord wordt gerept. Door elkaar - via gele memoblaadjes - de juiste tijdscode en camera door te geven, trakteren ze elkander op een improvisatiesessie 'interpretative dance'. Klinkt ingewikkeld misschien, maar Giménez’ vertelling is glashelder en bovendien bijzonder geestig.

'Timecode' is een frisse, originele en ronduit puik vertelde kortfilm. Haast woordeloos vertelt Giménez een poepsimpel, maar des te plezant verhaal. Hij slaagt er zelfs in een scheutje poëzie tussen de tijdscodes door te droppen. Dat levert een smakelijke mix van minieme ontroering (die interpretatieve dans heeft tegelijk ook iets geweldig kleinmenselijks), spanning (de flirterige aantrekking tussen de twee blijft onuitgesproken, maar o zo voelbaar) en humor (als buitenstaander blijft het vooral een gekke situatie) op.

Een zinderende vertelling die vijftien minuten lang zonder enige moeite blijft boeien. Niks op aan te merken.