Titan

Valéry Carnoy 2021 België 18 '
Nathan, een jongen van dertien, staat op het punt zich bij de bende van zijn nieuwe vriend Malik aan te sluiten door aan een vreemd inwijdingsritueel deel te nemen.

Awards & selecties

  • Brussels Short Film Festival 2021
  • Festival International du Film de Mons 2021
  • Clermont-Ferrand 2022
  • JEF Festival 2022
  • Oberhausen 2022
31.08.2021 Laika Planchenault

Nathan, of ‘Titan’ zoals hij zichzelf graag profileert, is dertien, tenger maar bovenal onbevreesd. Uitgedost in een absurd grote jas en gewapend met een vlindermes, beiden geleend van zijn oudere broer, trekt hij de straat op. Wat hij daar zoekt? Een kans om zichzelf te bewijzen. Als stoere gast, als relschopper, als titaan.

We volgen hem in zijn wereld die barst van jeugdig onheil. Om naam te maken moet Titan zich aan een sadistisch inwijdingsritueel onderwerpen: een Fast Draw zoals in Western films, waar airguns en pubers de plaats innemen van revolvers en cowboys. De schoten worden gelost, Titan wordt geraakt. Een pijnlijke wonde en een hoop vernederingen later trekt hij zijn mes. Weg van het groepje jongeren ontdoet Nathan zich van zijn alter ego en laat hij de tranen vloeien. De jas en het mes vinden beiden de weg naar hun originele eigenaar, terwijl Nathan vredig en volledig zonder schaamte rust vindt in de armen van zijn moeder.

Valéry Carnoy neemt ons met deze coming-of-age prent mee in een bikkelharde tienerwereld en toont dan de immense kracht van kwetsbaarheid.

Valéry Carnoy neemt ons met zijn deze coming-of-age prent mee in een bikkelharde tienerwereld en toont dan de immense kracht van kwetsbaarheid. Carnoy voert de omslag in toon in het midden van de film ook visueel door. Een beweeglijke, handheld camera onderstreept de agitatie en het onbehagen in de eerste helft. De spanning is in ieder beeld te snijden en bereikt een hoogtepunt wanneer we Nathan, dicht op de huid, volgen terwijl hij huilend wegwandelt. Dan wisselt stoerdoenerij met broosheid. Langzaam raken de volgende beelden doordrenkt met rust en geborgenheid, versterkt door een traag bewegende steadycam.

Met het finale verwarmende beeld van Nathan in een diepe slaap, smelt het laatste restje gejaagdheid volledig weg. Wat achterblijft is het geruststellende besef dat, mits een flinke duit tederheid, the kids will be alright.