play

Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves

Chintis Lundgren 2019 Estland 18 '
Toomas zoekt naar nieuwe manieren om brood op de plank te krijgen, na het verliezen van zijn job. Zijn bijverdienste als gigolo houdt hij geheim voor zijn vrouw.
Queer Hits #KijkNu

Cast & crew

Awards & selecties

  • Clermont-Ferrand 2020
  • TIFF 2019
  • Shortscreen 2020
12.02.2020 Michiel Philippaerts

Voor de kijker die niet bekend is met het universum van Estse animatieregisseur Chintis Lundgren kan het een minuutje duren – gegeven dat hij of zij kinderlijk naïef naast de vroege hommage aan gay-icoon 'Tom of Finland' kijkt – voordat het opvalt dat de ogenschijnlijk onschuldige pastelkleuren meer erotiek en gravitas herbergen dan op eerste zich lijkt.

Dat komt natuurlijk omdat de personages verdacht veel gelijkenissen vertonen met de schattige Moomins, maar wanneer hoofdpersonage Toomas zich naar ons draait in de douche is het letterlijk onmogelijk om ernaast te kijken. Zijn reusachtige geslacht, dat hij verlegen tracht te verbergen voor zijn kroost dat de badkamer binnenstormt, drukt ons met de neus op de feiten: in deze wereld wordt geneukt, gezopen, gemanipuleerd, gezucht, gelogen en bedrogen.

'Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves' is het vervolg op 'Manivald', waarin een jonge vos verliefd wordt op klusjesman Toomas. In Lundgrens laatste worp worden de schijnwerpers echter op deze atletische wolf gericht, die na het verliezen van zijn job ongewillig de prostitutie inrolt. Een gunstige wissel van perspectief, want het stelt de regisseur in staat alle remmen los te gooien: meer seks, maar ook meer perversie. Het queeruniversum krijgt zo plots heel wat meer kleur. Bovendien komt met het inwisselen van absint voor het iets feestelijkere tequila ook het tempo, dat door de droge Baltische humor wat sleepte, hier helemaal goed te zitten.

En zo krijgt de kijker volledig wat ie wil: onderdanige sm-slaven, Wild West-pornosets, een vrouwelijke versie van Tom Cruise’s seksgoeroe uit 'Magnolia' én een gigantische dildo. Where shall I put it, Antonio?