Tussen de bijen en de tarbot

Linnea Lidegran Correia 2020 België 6 '
Het is lente, we komen aan op een nieuwe plek. We komen tot rust, midden in de lucht en in het water, fluctuerend tussen gezoem en licht. We voeden ons met bloemen en brood. De winter scheurt de bladeren op de grond, al snel keert de lente terug.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Juryprijs Film Fest Gent 2020
  • Kortfilmfestival Leuven 2020
  • JEF Festival 2021
  • Anima 2021
  • CUT TO: GENT 2021
19.10.2020 Carmen van Cauwenbergh

In 'Tussen de bijen en de tarbot' van Linnea Lidegran Correia moeten we niet op zoek naar een verhaal maar kunnen we ons laten meedrijven op de dromerige beelden van een wereld die bestaat uit bloemen, bijen en water. Zie het als een mooie, meditatieve afwisseling op een festival waar je dikwijls niet weet wat eerst te kiezen. Een zen-moment van vijf minuten waardoor je weer even kan opladen en klaar bent voor de volgende beeldenstroom.

In haar KASK-afstudeerproject brengt Linnea verschillende technieken samen. Foto’s van bloemen die fel uit de donkere achtergrond springen en poëtische tekeningen die licht lijken te geven. Het is een contrast waarmee ze haar experimentele en poëtische animatiefilm een geheel eigen touch & feel geeft.

De afwisseling tussen Middeleeuwse muziek en een feeërieke soundscape — fluitende vogeltjes, kabbelend water, tinkelende belletjes en zoemende bijtjes — brengen je zonder probleem naar hogere sferen. Het nachtelijk blauw en de zachte lijntekeningen dragen bij aan die betoverende sfeer.

Wie verder fantaseert ziet misschien ook een confrontatie tussen goed en kwaad, de cyclus van het leven, of een bijbels tafereel? Laat dat je vooral niet afleiden, Correia legt namelijk niks concreet vast en dit korte sprookje voor volwassen staat open voor vele interpretaties. De vloeiende animatie is om je in te laten onderdompelen, en daarbij alle deuren in jouw hoofd open te zetten.