Tweesprong

Wouter Bouvijn 2012 België 28 '
Wanneer Maxime’s vader sterft aan een erfelijke ziekte komt de onwetendheid over zijn toekomst naar boven. Hij wordt voor een grote keuze gesteld: laat hij zich testen op de erfelijke ziekte of neemt hij een sprong in het ongewisse?

Awards & selecties

  • Bronzen Student Academy Award 2013
  • Beste Debuut (Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2012)
  • Beste Scenario (Ciné Public 2013)
01.12.2012 Jan Sulmont

Maxime’s vader sterft aan een ongeneeslijke erfelijke ziekte. Heeft Maxime de ziekte ook? Of zijn broer? Erger nog, wat als één van hen erfgenaam blijkt van de bad seed en de andere niet?  

Alleen al in de trailer springen de thematische en stilistische overeenkomsten met Hans van Nuffels 'Adem' in het oog. Maar dat is niet de enige klasbak waar de regisseur zich mee meet. 'Tweesprong' evenaart de rauwe mooimenselijkheid van een Patrice Chéreau ('Son Frère'), zelfs inclusief het parler vrai dat zo moeilijk op Vlaamse schermen raakt. Behalve misschien als je Felix Van Groeningen heet. Nog zo’n voorbeeld waar Wouter Bouvijn zich duidelijk en zeer terecht aan spiegelt.

Mooi om zien hoe talent bovendrijft. De regie is top, het spel ook. Joren Seldeslachts op kop, die de Blinker-films uit 1999 en 2000 allang is ontgroeid. Dat bleek recent uit passages in Eén-serie 'Dubbelleven' en Patrice Toyes 'Little Black Spiders'. Ook in de kortfilm 'Apeirofobie', opnieuw samen met Mieke De Groote, toonde deze jeune premier (°1986) hoe hij scherm en kijker weet in te pakken. Zo ook in deze zware, getormenteerde rol die Seldeslachts met indrukwekkende nuance neerzet.

Leuk detail nog: de erg spaarzaam gebruikte muziek komt van enkele bandleden van Balthazar, wiens fantastische, door Michael Borremans geregisseerde video ‘The Boatman’ op gejuich werd onthaald tijdens de Kortfilm.be-avond op het IKL 2011. Het is louter toeval dat 'Tweesprong' geen plekje vond op onze selectie anno 2012, want de film is met voorsprong één van de toppers van het festival.