Umpire

Leonardo Van Dijl 2015 België 18 '
De leegte die coach Jeremy P. achterlaat in het leven van de 14-jarige tennisbelofte Axelle D. wordt groter en groter nu zijn aanhouding verlengd wordt. Stil wacht Axelle hun weerzien af. Wanneer duidelijk wordt dat Jeremy niet meer zal weerkeren, begrijpt Axelle dat haar stilzwijgen niet volstaan heeft Jeremy te beschermen.

Awards & selecties

  • VAF Wildcard Fictie 2015
  • Speciale Vermelding Filmfestival of San Sebastian 2016
  • Filmfestival Locarno 2016
12.10.2015 Jana Dejonghe

Hoewel Leonardo Van Dijl het zwart-witte kleurenschema van 'Get Ripped' ditmaal opzij laat liggen, blijft hij met zijn recentste kortfilm 'Umpire' binnen de sportwereld. De gevoelens van het jong tennistalent Axelle worden overhoop gegooid wanneer haar coach Jeremy door de politie aangehouden wordt, als blijkt dat hij zijn leerlingen regelmatig filmt.

Moet ze spreken? Zijn haar gevoelens fout? Zal ze hem terugzien? Hoe reageren ouders en vrienden? Een hele reeks thema’s, waaronder seksualiteit, gemis, verlies en eenzaamheid, worden op tafel gegooid door een cast die stuk voor stuk hun rol met glans neerzetten. Vooral hoofdactrcie Lilith Kempynck verdient een pluim. Kempynck is een echte tennister, maar heeft verder geen enkele acteerervaring. Ze overtuigt echter zonder moeite in haar wondermooie debuut.

Van Dijl gaat voor een persoonlijke aanpak en diept één personage met glans uit. Daarvoor verdiepte hij zich in het thema en deed onder meer beroep op de expertise van sportpsycholoog Yves vanden Auweele. Achteraf enthousiast applaus en geroep in de zaal, na afloop van de afstudeerwerkenvertoning van Sint-Lukas, staan daar - net als met 'Get Ripped' - weer prijzen te wachten om de hoek?