play

Velocity

Karolina Glusiec 2012 Polen 6 '
Tekeningen van herinneringen.
Animatietoppers #KijkNu

Cast & crew

Awards & selecties

  • FLIP Animation Festival 2012
  • IndieLisboa 2013
  • International Animated Film Festival Stuttgart 2013
  • Filmfest Dresden 2013
  • Holland Animation Film Festival 2013
  • Vienna Shorts 2013
  • + meer dan 40 internationale selecties
05.09.2014 Sarah Skoric

Soms heb je van die kortfilms die je wegtrekken uit je cinemastoel en je meesleuren op een hypnotische trip. Zo per ongeluk als het maar kan doet Karolina Glusiec dit met haar geanimeerde documentaire 'Velocity'.

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden levert deze documentaire geen rondtollende, snelle of flitsende animatie. De toon van de film wordt gezet vanaf de eerste woorden (overigens door een heerlijk diepe voice-over): “I always thought I had a perfect memory. I wanted to show these drawings to you.” Wat volgt is een nostalgische, zes minuten durende reflectie waarbij het spel van woorden nauw aansluit met de kleurloze animatie.

Karolina levert haar gedachtenkronkels af via trillende, scherpe of net vervaagde potloodtekeningen. Inspiratie vond ze in haar vertrek uit Polen, waar ze opgroeide. “Ik begon herinneringen die ik had neer te tekenen," verklaart ze, "tot ik plots besefte dat dit dan het enige bewijs is dat sommige plekken, sommige mensen en dingen ooit bestaan hebben." De cocktail van persoonlijke beschouwingen en simpele schetsen vormen een constante in Karolina’s werk, zo vind je op haar website geanimeerde impressies van dagdagelijkse gebeurtenissen.

De kortfilm was goed voor een eerste prijs op de Jerwood Drawing Prize, wat opmerkelijk is omdat het om een tekencompetitie gaat en geen filmcompetitie. 'Velocity' eindigt op het juiste moment, langer had de film niet mogen duren. Wat achterblijft, is een vormelijk primitieve maar uiterst charmante hersenspinsel.