Volg Mij

Anthony Schatteman 2015 België 15 '
Jasper dwaalt verloren rond in de Gentse haven, terwijl hij probeert om te gaan met onbekende gevoelens van afwijzing.

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2015
  • Filmfestival Oostende 2016
  • Holebikort Film Festival Leuven 2015
  • Palm Springs LGBT Film Festival 2016
  • etc.
29.11.2015 Filip Hermans

De 21-jarige Jasper (Ezra Fieremans) dwaalt verloren rond in de haven van Gent. Hij mist iets, of iemand.

Nooit gedacht dat een op het eerste zicht banaal ogende relatiebreuk –mentor breekt met pupil- zo’n bloedstollend mooie beeldtaal, zo’n sublieme cellomuziek, zo’n veelgelaagdheid, zoveel interpretaties kon herbergen.  

Regisseur Anthony Schatteman ('Kus me zachtjes', 'Als ik jou tegenkom') dropt containers aan kunstzinnige sfeer in een krappe vijftien minuten. Bovendien kunnen we rekenen op de paradepaardjes waarmee hij in zijn vorige twee kortfilms ook uitpakte: tedere homo-erotiek, ontluikende liefdesperikelen en een waarachtige dosis coming-of-age poëzie. Twee kussende mannen in een profiel two-shot lijkt een bindend motief binnen zijn jonge oeuvre.

In tegenstelling tot zijn Humo Award 2012-winnende 'Kus me zachtjes', krijgt 'Volg Mij' echter een veel diepere sérieux, die bovenal in hoogste mate oprecht voelt. Schatteman tekent en passant voor enkele van de mooiste liefdesscènes van het jaar en doet met die bloedmooie cellomuziek - die haast met secondelijm op stukjes van zijn kleinood geplakt lijkt - elk beetje liefhebber van klassieke muziek acuut watertanden naar een intraveneus shot cellosuites van Bach.

Om maar te zeggen dat dit  verkillend mooie pure cinema is: een fikse ode aan de liefde, de muze en alles wat daar tussenin ligt.