Voltaire

Jan Snoekx 2015 België 11 '
De overlevingstocht van een weerhaan die zich graag bovenop een kathedraal wil nestelen.
Animatietoppers

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Best Animated Short SITGES
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2015
  • Anima 2016
26.11.2015 Sofie Rycken

Voltaire was een filosoof uit de 18de eeuw die een belangrijke rol speelde bij de Franse Verlichting. Zijn naamgenoot in deze kortfilm is een pak minder verlicht: hier is Voltaire een krakkemikkige windhaan die vastzit - letterlijk - aan een klein kapelletje. Hij staat te verkommeren in weer wind, hij wordt gepest door vogels die zijn metalen hanenkam jatten en hij droomt van een ander leven. Een leven op een hogere toren, blinkend in de zon.

Wanneer hij op een dag naar beneden wordt gebliksemd, vertrekt hij op missie naar een nabijgelegen kathedraal. Maar Voltaire Legrand De Pleurisse is niet de enige met ambities...

Jan Snoekx - die jaren ervaring heeft in de animatiesector - schreef het scenario van 'Voltaire', ontwikkelde de personages én creëerde de look van de film. Samen met een grote ploeg werkte hij verschillende jaren aan deze productie. Dat harde werk werd al beloond door een filmprijs op het festival van Sitges.

De ploeg heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt: zowel de statische schoonheid van een grote kathedraal op het scherm toveren als donkere actiescènes, subtiele emoties en visuele mopjes, woeste weersomstandigheden en fijne details. De animatie - een combinatie van 3D, mattepainting en fotografie - is van wereldniveau. De DOP was Belgische fotografie Frieke Janssens, wiens stijl en toon perfect aansluiten bij deze sfeervolle fabel met een vleugje Hitchcock.

Een tot in de puntjes afgewerkt verhaal - zonder woorden - over ambitie en volharding en hoe je geen klassieke held moet zijn om je plaats in de wereld op te eisen.