play

Voor Film

Douwe Dijkstra 2015 Nederland 11 '
Vanuit het perspectief van een tiental verschillende kijkers verkent deze documentaire het eigenaardige ritueel van het kijken naar film.
#KijkNu

Cast & crew

Awards & selecties

  • International Film Festival Rotterdam 2016
  • Dokufest 2015
  • Publieksprijs Flatpack Film Festival 2016
  • Genomineerd voor Gouden Kalf
  • Beste Internationale Kortfilm Sleepwalkers International Short Film Festival 2015

Tags

26.11.2015 Sofie Rycken

Voor Film' is een film over film. Regisseur en videokunstenaar Douwe Dijkstra onderzoekt het ritueel van film kijken. Hij laat mensen aan het woord over hun voorkeuren, hun ergernissen en hun vragen rond film.

De ene houdt van een open einde, de andere wil een afgerond verhaal. De ene blijft zitten tijdens de aftiteling, uit respect, de andere vindt dat onzin. Een dove filmkijker vindt filmmuziek totaal overbodig, terwijl een blinde dame net moeite heeft met scènes waarin alleen maar spannende muziek te horen is, zonder dialoog. Eerste of achterste rij in de filmzaal, groot scherm of klein scherm, chips eten of net niet? Ongegeneerd huilen of toch een beetje inhouden? Suggestieve beelden of liever heerlijk helder? Voor de ene kijker moet elk verhaal geloofwaardig zijn en realistisch, anderen genieten dan weer van de suspension of disbelief. Sommige mensen kunnen één film tientallen keren zien, voor anderen is dat tijdsverlies.

Een speelse, afwisselende documentaire waarin elk citaat een op maat gemaakte ondersteuning krijgt: nu eens animatie, dan weer een maquette of gewoon een rechttoe rechtaan beeld van de persoon die aan het woord is. Iedereen heeft duidelijke ideeën over film, niemand blijft er onberoerd bij.