Wale

Barnaby Blackburn 2018 Verenigd Koninkrijk 20 '
Een 18-jarige jeugddelinquent tracht in Londen zijn eigen zaak als mecanicien op te starten. Ondernemerschap is echter niet zo eenvoudig wanneer je jong en zwart bent, met een crimineel verleden.

Awards & selecties

  • Genomineerd voor BAFTA 2019
  • Aesthetica Short Film Festival 2018

Tags

06.09.2019 Jannes Callens

Barnaby Blackburns debuut ‘Wale’ is vernoemd naar het hoofdpersonage van de film, een zwarte jongeman die zich probeert te ontdoen van zijn crimineel verleden ondanks een vertroebelde leefomgeving.

De regisseur-scenarist raakte geïnspireerd door een krantenartikel over een heersend systematisch racisme jegens zwarte jongemannen bij de Londense politie. Maar racisme is niet het enige thema van Blackburn’s tragische kortfilm. Ook identiteit, stigma en ambitie staan centraal.

Blackburn vangt de film aan met een ruwe montagesequentie van uit de hand gefilmde Londense straattaferelen: straalbezopen rokende muurbloempjes, tippelende meisjes van plezier, stelende hongerige hardlopers. Het zet de toon van de grimmige arena waaraan hoofdpersonage Wale zich poogt te onttrekken, op zoek naar werk als mecanicien.

Het duurt niet lang of hij wordt geconfronteerd met zijn delinquente verleden: kennissen bieden hem quick cash aan. Maar Wale heeft uit z’n fouten geleerd en wil het rechte pad bewandelen. Hij spreekt vervolgens Jan en alleman op straat aan op zoek naar een job, met weinig succes. Tot een charismatische man hem vraagt zijn BMW onder handen te nemen.

De eerste helft van de film kent heel wat weinig verhulde expositie, clichématige scènes en een overmatige montage. Gelukkig trekt Blackburn in het midden van zijn film een ander register open. De film komt daardoor in een stroomversnelling terecht en laat het juk van een povere coming-of-age film achter zich. 'Wale' verwordt in de plaats een tragische thriller. Ook de beeldtaal schakelt mee, waardoor er een welgekomen hogere graad van intensiteit wordt bereikt. Zonder al te veel te verklappen: het twijfelende begin wordt gecompenseerd door twists die een spannende epiloog met een morele boodschap inluiden.

Als debutant heeft Blackburn zijn cast goed in de hand. De onervaren hoofdacteur Raphel Famotibe vormt samen met zijn tegenspeler Jamie Sives een puik duo.