Warhoofd

Rani Gijbels 2020 België 4 '
Een klein meisje woont in het hoofd van iemand met een depressie. Ze probeert er alles op orde te houden en te organiseren, maar door haar hevige reacties en intense emoties wordt al het harde werk weggespoeld.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2020
24.03.2021 Carmen van Cauwenbergh

Rani Gijbels geeft ons een inkijk in iemand z’n (war)hoofd. Hier woont geen aap met cimbalen zoals bij Homer Simpson maar een klein meisje dat de bovenkamer, letterlijk, volledig als woonkamer heeft ingericht. Haar taak bestaat eruit om alles op zijn exacte plaats te houden en zo de orde te bewaren.

Dat is natuurlijk buiten de emoties van de persoon waarin ze woont gerekend, en daarmee ook haar eigen gevoelens. Woedeaanvallen en huilbuien veroorzaken chaos en verstoren de orde. Het is een vermoeiende en onvoorspelbare taak om iemands zijn brein gestructureerd te houden.

Gijbels geeft zelf aan dat haar kortfilm vertelt over een persoon die kampt met depressie, waardoor het meisje in haar hoofd alles tracht te reorganiseren. De idee van depressie is moeilijk te lezen in de film; wat we te zien krijgen is niet uitzonderlijk of specifiek verbonden aan het ziektebeeld. Integendeel: de gepresenteerde emoties zijn zeer herkenbaar en haast banaal.

De actie-reactie wisselwerking tussen beide personages — zie ook Pixar’s ‘Inside Out’ — levert fijne scènes op, maar helaas ook niet meer dan dat. ‘Warhoofd’ blijft daardoor te hard aan de oppervlakte.