White Goldfish

Jan Roosens Raf Roosens 2020 België 8 '
De 10-jarige Stella stuit per toeval op de intieme relatie van haar moeder met de mysterieuze Patty. Terwijl ze haar moeder straft, wordt ze geconfronteerd met de complexiteit van volwassen relaties.

Awards & selecties

  • Semaine de la Critique 2020
  • Kortfilmfestival Leuven 2020
02.12.2020 Jan Sulmont

De tien jaar oude Stella ziet met lede ogen aan hoe de achttienjarige Patty haar hele gezin lijkt te bedwelmen. Patty is een vriendin van haar oudere zus maar lijkt ook verdacht close met Stella’s mama. Stella gaat op zoek naar wat die Patty zo bijzonder maakt. Is zij een indringer of kan ze Stella net helpen groeien?

'White Goldfish' is een vingeroefening van broers Jan en Raf Roosens voor hun langspeelfilmdebuut met de krachtige werktitel ‘Beats of love’. Beide zoomen in op de dynamiek tussen een jonger en een jongvolwassen meisje. 'White Goldfish' kreeg zijn eerste vertoningen eind 2020, op de openingsavond van het Kortfilmfestival Leuven, met het label van Cannes' Semaine de la Critique al opgespeld – niet de eerste Roosens film op het chicste filmfestival ter wereld, in 2015 stonden ze er ook al in competitie met 'Copain'. Beide films mengen poëtische, bezwerende visuals met pittig uitgewerkte psychologie. Daarbij slagen ze er in om waarachtige, wat rauwe en door het leven geharde personages tot leven te wekken.

Roosens' films mengen poëtische, bezwerende visuals met pittig uitgewerkte psychologie. Daarbij slagen ze er in om waarachtige, wat rauwe en door het leven geharde personages tot leven te wekken.

Hier is dat de mysterieuze, levenslustige Patty. Cato Catteeuw, studente film aan KASK, zet met authentiek Brugse tongval een intrigerend personage neer. Leuk detail: kleine Stella wordt gespeeld door haar zus, Gloria Catteeuw. Zij wandelen, lachen en roepen in prachtige beelden van cameraman Sander Vandenbroucke: korrelig en flou soms, nu eens inzoomend op kleine huiselijke handelingen en dan weer breed de grauwe natuur in. Vandenbroucke wordt ondertussen vertegenwoordigd door wereldspeler United Talent Agency. 'White Goldfish' is visueel verbluffend, dus fingers crossed dat Vandenbroucke ook bij 'Beats of love' chef camera wordt.

Deze montage drijft op sfeer. De triphoppy song Avalon van de band Driftwood, met Patricia Vanneste (ex-Balthazar), zweeft het verhaal in en uit, afgewisseld met muziek van Gedeon Depauw. Het geeft deze voorstudie een videoclipkwaliteit. De korte film geeft dan ook maar weinig prijs over het uiteindelijke narratief van de langspeler. Dat verhaal zal mee neergepend worden door Bert Van Dael, die samen met Sanne Nuyens de Eén- en ondertussen ook Netflix-reeks 'De Twaalf' schreef. Daarmee wonnen ze Best Screenplay op CannesSeries 2019. Van Dael werkte eerder aan tv-reeksen 'Clan' en 'Beau Séjour', en was ook scenarist bij de vorige korte films van de broers Roosens, 'Copain' en 'Rotkop'. Dat belooft.