You can become anything

Simon Cools 2019 België 18 '
Afstuderen is een moeilijk moment in je leven. Je opleiding bepaalde jarenlang je dagelijkse planning, maar nu moet je plots zelf keuzes maken. Drie jongeren kozen ervoor om naar het buitenland te vertrekken. Het zou een droom moeten zijn die werkelijkheid wordt, maar is dat wel echt zo?

Cast & crew

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2019
  • CUT TO: GENT 2020
29.11.2019 Bo Alfaro Decreton

Enkele jongvolwassenen staan radeloos aan het begin van (de rest van) hun leven. Net afgestudeerd, op zoek naar een eerste job, wachten ze op iets dat er al moest geweest zijn, maar – en dit vertelt men u niet – misschien wel nooit komt. Een relaas over de vertwijfeling die gepaard gaat met volwassen en onafhankelijk worden.

You can become anything’ ent zich op dat gevoel dat je tussen de jaren inzit: alles gaat aan je voorbij, terwijl het evengoed allemaal nog moet beginnen. Je bent te oud om nog met alles weg te komen, maar tegelijkertijd te jong om rekenschap te geven aan al wat je overkomt.

Simon Cools – die eerder ‘Le son d’une cigale’ maakte – wil al dat gefilosofeer in beelden vervatten, en verankert daarvoor zijn verhaal in San Sebastián, dé Spaanse stad waar menig Erasmusstudent omwille van uitstelgedrag, amoureuze of meteorologische waaroms blijft hangen.

Verschillende personages proberen met elkaar af te spreken maar slagen daar meer niet dan wel in. Ook al zijn we meer dan ooit constant met elkaar verbonden, we zijn elkaar ook meer dan ooit kwijt. Die ironie van virtuele verbondenheid verkleurde naast de voorbije decennia, ook deze film: met zijn vierkante aspect ratio en rozige tinten, is de invloed van sociale media niet louter inhoudelijk maar ook vormelijk aanwezig. ‘You can become anything’ is in dat opzicht een voldragen kind van zijn tijd.

De verlaten mood van het leven van de hoofdpersonages is ook voelbaar in de sfeervolle cinematografie. Daardoor is de film ook wat hij toont. Als toeschouwer is het dan ook moeilijk om zelf echt op te gaan in de personages die je voorgeschoteld worden, wat je tot de onterechte conclusie kan leiden dat het grote scherm, net zoals die kleine in onze jaszakken, meer voor afstand dan ware verbinding zorgt.

Cools brengt met zijn film misschien weinig nieuws, maar last zich wel in als een mooie pauze voor onze dagelijkse rush om uit alles meer te halen, en om allemaal meer te willen zijn. De boodschap die Cools ons in de titel al meegeeft, is er één die we niet genoeg kunnen horen want… Can you become anything? Misschien. Wie weet. Maar als je al weet te slagen in "you do you" dan is dat al meer dan genoeg. (Voor nu.)