Zary

Soroush Helali 2020 België 15 '
Een peuter die tegen leukemie vecht wacht op de "ok" van haar dokter om terug te keren naar school. Haar ouders proberen haar en elkaar op te beuren.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • JEF Festival 2021
09.02.2021 Carmen van Cauwenbergh

Soroush Helali behandelt één van de moeilijkste situaties denkbaar: een kind dat vecht tegen kanker. De kleine Zary strijdt tegen leukemie, geflankeerd door haar ouders die zich in die hel staande proberen houden.

De openingsscène drukt ons al meteen met de neus op de feiten: een vriendinnetje van Zary is overleden en, zoals haar mama het zo menselijk mogelijk wil duidelijk maken, is “zij is nu bij de sterretjes”. Een vreselijke realiteit die enorm confronterend is voor de ouders want al gaat de therapie goed, ook hun dochter kan hervallen en sterven. De verschillende coping-mechanismes bij de ouders leiden tot discussies, ook binnen dit gezin. Waar de moeder de vele doktersbezoeken op zich neemt en de situatie zonder omwegen benoemt, heeft de vader het zichtbaar emotioneel moeilijker. Hij tracht zo goed mogelijk aan het werk te blijven, "want ook de rekeningen blijven komen." Op hun eigen manier proberen ze de normaliteit in stand te houden.

De huiselijke banaliteit krijgt binnen deze context een extra emotionele geladenheid.

Tussen de begrafenis van het vriendinnetje en de doktersbezoeken door, wacht het gezin op groen licht van de dokter zodat Zary op 1 september terug naar school kan. Een stap dichter bij een normaal leven. Terwijl het monster dat zo’n ziekte is steeds op de achtergrond sluimert, focust Soroush vooral op menselijkheid. Zonder te verbloemen, toont hij een sterk en warm gezin dat met veel liefde de harde realiteit onder controle tracht te houden. In de moeilijkste tijden van hun leven, blijft dit ouderpaar vechten. Momenten waarop het minst gebeurt — zoals de kat die wacht in een donker huis — raken daardoor nog het meest: de huiselijke banaliteit krijgt binnen deze context een extra emotionele geladenheid.

Helali's simpele maar eerlijke huistuinboomesthetiek zorgt voor een grote impact; door ver weg te blijven van het melodrama bereikt hij nog het meeste empathie. Zary zit in ons hart.