play

Zondvloed

Flood

Peter Ghesquière 2006 België 12 '
Een oudere man wordt door zijn dochter op een zolderkamer opgesloten. Om aan de werkelijkheid te ontsnappen, vlucht de man in zijn eigen fantasie.
Belgische klassiekers

Awards & selecties

  • Publieksprijs Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2006
06.12.2006 Jan Sulmont

Peter Ghesquières succulent belichte 'Schijn van de maan' won in 2004 de Canvasprijs op Het Grote Ongeduld en maakte ook furore op enkele buitenlandse festivals, waaronder dat van Cannes. Het Vlaams Audiovisueel Fonds bekroonde de film met een Wildcard, waarmee hij prompt een tweede prent printte: 'Zondvloed' zoekt het opnieuw bij door de mens gecreëerde natuurverschijnselen en speelt even ontzagwekkend met schaduwen. In het besef dat de essentie van film in de projectie van lichtstralen schuilt, zijn we dus opnieuw enthousiast.

We starten met beelden van een spin in een badkuip, gelardeerd met een plechtige voice over van Jan Decleir. Alras krijgen we de man ook zelf in de kuip te zien. Het water dat zijn dochter (Sofie Decleir) uit haar spons knijpt, is nog maar een voorsmaakje voor wat hij zal moeten verduren.

De naar zijn naakte essentie teruggebrachte maar inventieve verhaallijn toont hoe Decleir gestaag wordt omringd door steeds sneller vloeiende sloten water en daarvan wegvlucht in zijn geest, richting een imaginaire wereld ver van de realiteit. Volledig in lijn met de klassieke soundtrack brengt de indringende camera statig in beeld hoe Decleirs heiligdom eruitziet, hoe hij ronddanst met houten beestenbeeldjes — bij ‘sculpturen dieren’ staat de West-Vlaamse bard Willem Vermandere gecrediteerd — en hoe hij tenslotte ontsnapt aan het wassende water.

Begrijpelijk dat deze bijbelse allegorie de publieksprijs won in de competitie voor korte Vlaamse fictiefilms op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2006: in al zijn classicime is 'Zondvloed' een verfrissing.