Au-delà de Gibraltar

Genre: Drama | Duur: 1u45 | Release: 1 Januari 2000 | Land: België | Regie: | Cast:

Nog eens een Belgische film en dan nog met een zo goed als gehele 'migranten-cast', geen van de twee kom je vaak tegen, laat staan een combinatie van beide. Het verhaal draait rond Karim, een (al te) goede jongeman die met een diploma van accountant vol goede moed probeert werk te zoeken. Dit lukt uiteraard niet, deels door het racisme dat in onze samenleving aanwezig is.

Deze film wil dan ook in de eerste plaats een aanklacht zijn tegen (verdoken) racisme in België, bij de politie, de man op de straat, de politicus...

Dit is meteen het zwakke punt van de film. Het lijkt alsof de migranten Belg met hetzelfde 'probleem' zit als de Zuid-Afrikaanse literatoren, deze laatsten publiceerden ook bijna uitsluitend werken over de apartheid. De migrantenjongeren hebben het dan over racisme van de Belg, hetgeen natuurlijk meer dan hun goed recht is, het is meer dan waarschijnlijk zelfs noodzakelijk.

De film is bij momenten dan ook confronterend. Alleen jammer dat er vaak een te ongenuanceerd beeld wordt geschetst, zo zijn de migranten zelf nooit racistisch, wat ze ook doen. De film is hoewel goed geacteerd, mooi en (helaas) maar al te waar, iets te fel belerend.Desalniettemin een mooi debuut, waar vooral veel enthousiasme in heeft gezeten, als je naar de zeer uitgebreide credit- en bedanklijst kijkt op het einde van de film heb je de indruk dat half Brussel heeft meegewerkt bij de totstandkoming van deze film. Ga hem dus toch maar eens kijken, is het niet om het racisme in jezelf te testen, doe het dan om deze jonge filmmakers te steunen.

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien