American History X

Genre: Drama | Duur: 1u58 | Release: 3 Maart 1999 | Land: | Regie: Tony Kaye | Cast: Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D'Angelo

Edward Norton werd niet onterecht genomineerd bij de categorie Best Actor. In American History X zet hij een puike acteerprestatie neer en geeft hij gestalte aan een neo-nazi.

Nadat z'n vader werd vermoord bekeerde hij zich volledig tot het racistische gedachtengoed en komt terecht in de gevangenis na een dubbele moord. Derek Vinyard (Norton) heeft zich ondertussen een Schwarzenegger figuur aangemeten en moest z'n lijf zo nodig voorzien van hakenkruizen en adelaars.



Naarmate z'n straftijd mindert, komt hij langzaam tot het besef dat hij er wel degelijk flink naast zat. Ondertussen lijkt het dat z'n jongere broertje Danny (Edward Furlong) hetzelfde doodlopende straatje is ingeslagen. Getuige hiervan is het proefwerk 'My Mein Kampf' dat Danny voor school heeft geschreven. Derek probeert dan ook om z'n broertje weg te halen van deze hel.



American History X is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Regisseur Tony Kaye was niet tevreden met de gang van zaken en distantieerde zich dan ook van deze toch wel sterke film. Volgens Kaye verhielp Norton, die z'n personage wat te veel in beeld bracht, de film naar de verdoemenis. Na de film te zien leek het mij merkwaardig dat Kaye zich niet kan verzoenen met de film. Edward Norton zet een stevig karakter neer en wordt daarbij nog eens geassisteerd door een goeie Edward Furlong. Norton, die reeds in Primal Fear en Rounders sterk uit de hoek kwam, geeft ons hier weer een kunstje van zijn veelbelovend talent.



Zoals in de film wordt gezegd, is het steeds nodig om te eindigen met een citaat : 'Haat is overtollige bagage'.

Edwin Colebunders Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De oudste broer probeert nadat hij 'tot inzicht' is gekomen in de gevangenis terug naar zijn oud milieu te keren om dit van binnenuit te verbeteren. Hierin slaagt hij helaas niet. De jongste broer wordt helemaal op het einde van de film vermoord door een zwarte klasgenoot met wie hij een onschuldige ruzie had. De oudste broer denkt dat het zijn schuld is.