Arlington Road

Genre: Thriller | Duur: 1u55 | Release: 24 Maart 1999 | Land: VS | Regie: Mark Pellington | Cast: Jeff Bridges, Tim Robbins, Joan Cusack, Hope Davis

Professor Michael Faraday treft op een dag de zoon van zijn overbuur Oliver Lang zwaargewond op straat aan. Faraday is professor in geschiedenis met een specialisatie in terrorisme. Hij heeft dus een neus voor bommenleggers en aanverwanten. Zijn vrouw verloor hij enkele jaren geleden. Zij stierf tijdens een actie van de FBI waarvoor ze werkte.



Al vlug raakt Michael bevriend met de buren. Maar al even vlug begint hij zijn overbuur te verdenken van duistere plannen. Achter de altijd vriendelijke Oliver gaat volgens Michael een terrorist schuil. Michael neemt het heft in eigen handen en spit in het verleden van zijn buur. Zo zou Oliver een andere naam hebben aangenomen. Verder heeft hij op 16-jarige leeftijd al een bom geplaatst.



Allemaal feiten die tegen Oliver pleiten. Het kan volgens Michael niet anders of de buurman bereidt een nieuwe slag voor.



Tim Robbins speelt de bad guy van dienst. Op overtuigende wijze trouwens. Verder zien we Jeff Bridges in de rol van de bezorgde overbuur. Arlington Road raakt een gevoelige snaar in de Amerikaanse samenleving, namelijk die van de privémilities. Amerika begint immers te beseffen dat het gevaar van terrorisme niet steeds van buitenaf hoeft te komen. Hierop wijst de film heel duidelijk.



Plotwendingen en spanning genoeg in deze film. Arlington Road laat in ieder geval een wrang gevoel na. Als je voorbij het moraliserende karakter van de film kan kijken, is dit een sterk staaltje thriller.

Edwin Colebunders Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oliver Lang is inderdaad een terrorist. De vriending van Michael sterft in een auto-ongeluk. Oliver perst Michael af en gijzelt de zoon van Michael. Michael volgt in de slotscène het busje met de vermeende bom in. Maar de bom zit in Michael's auto. Het volgende doelwit is het gebouw van de FBI. De bom ontploft en Michael sterft. De zoon van Michael komt bij familie terecht. En Oliver? Die gaat vrijuit. Michael wordt algemeen gezien als de dader. Dit is duidelijk GEEN Hollywood einde.