Lichter

Genre: Drama | Duur: 1u45 | Release: 24 Augustus 2004 | Land: | Regie: Hans-Christian Schmid | Cast: Ivan Shvedoff, Alice Dwyer

'Lichter? zou een Duits adoptiekind van Britse sociaal drama regisseur Ken Loach kunnen zijn. De film handelt over de vluchtelingenproblematiek tussen Oost en West, meer bepaald aan de grens tussen Duitsland en Polen. Een aantal Oekraïense vluchtelingen worden door een ?passeur? zogezegd aan de Duitse grens gedropt. In werkelijkheid bevindt het gezelschap zich in Polen, met als enige doel voor ogen de stad Berlijn te bereiken. Ieder voor zich trachten ze op hun manier de weg naar de vrijheid te vinden, in vaak miserabele omstandigheden. Het lijkt wel alsof politieke vluchtelingen niet alleen hun thuis verliezen, ze worden ook nog eens van een menselijke behandeling beroofd. De verhaallijnen splitsen zich al vrij snel op maar lopen toch parallel. De personages stuiten allemaal op bedrog, afpersing en bevoorrechte blikken. Hier worden de grenzen van rechtvaardigheid en solidariteit afgetast. Enkel de sterksten overleven en niemand is te vertrouwen! Dat dit diep-droevige politieke onderwerp nogal zwaar op de maag kan vallen, kan niet worden ontkend. De grote kloof tussen arm en rijk wordt echter wel zeer extreem gesteld, en het is jammer dat alles wat fout kan gaan, ook fout gaat. ?Lichter? is zwaarder dan je denkt en kan dienen als remedie tegen optimisme.

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien