Young Adam

Genre: Drama | Duur: 1u38 | Release: 3 December 2003 | Land: Groot-Brittanniƫ | Regie: David Mackenzie | Cast: Ewan McGregor, Tilda Swinton, Peter Mullan, Emily Mortimer

Gitzwart drama naar een boek van Alexander Trocchi, dat zich situeert in het Glasgow van de jaren 1950. De film opent met het halfnaakte lijk van een jonge vrouw, drijvend in het water. Wanneer het door 2 schippers, Joe (Mcgregor) en Les, wordt opgevist, zijn ze nieuwsgierig naar de doodsomstandigheden. Zou ze vermoord zijn? In het water gevallen? Het mysterie houdt de bootmannen in de ban. Ondertussen volgen we het gewone leventje van Joe, Les, zijn vrouw Ella (Swinton) en hun zoontje Jim op de woonboot. De kijker ziet hoe het plot zich verder ontwikkelt door de ogen van Joe, een ongevoelige womanizer die zijn handen niet kan thuis houden. De toon is rauw en verbitterd, met een knipoog naar Jean Vigo?s L?Atalante en dezelfde beklemmendheid als Siegel en Mc Gehee?s The Deep End.Hierboven weegt nog eens het loodzware gewicht van een grauwe, koude beeldvorming, met weliswaar mooie, sprekende plaatjes. Zelfs Nick Cave?s donkere gal kan hier nog niet aan tippen! Beetje bij beetje wordt het mysterie prijsgegeven, de kijker achterlatend met een onaangenaam psychologische gewetensoorlog? Stof tot nadenken dus, Young Adam zal zijn effect niet gemist hebben!

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien