Ghost dog: the way of the Samurai

Genre: Actie | Duur: 1u56 | Release: 27 Oktober 1999 | Land: | Regie: Jim Jarmusch | Cast: Forest Whitaker, John Tormey

Dit is zonder twijfel de eerste film van Jim Jarmush die door een groter publiek zal kunnen worden gezien. Een commerciele film met andere woorden. En dat voor de man die met zijn vorige films een subliem staaltje fotografie liet zien. Films die ook niet zeer toegankelijk waren voor het brede publiek. Tijd voor verandering dus.Ghost dog is een huurmoordenaar die werkt voor een stelletje oude mafiosi. Niemand van de opdrachtgevers weet echter wie Ghost dog eigenlijk is. De communicatie met zijn opdrachtgevers verloop altijd via een postduif wat niet meteen een gemakkelijk medium is om iemand op te sporen. Toch moet het hoofd van Ghost dog rollen want hij heeft een maffialid vermoord. En hoewel hij dit deed in opdracht van dezelfde clan sporen ze Ghost dog op. Het perfecte lokaas is hiervoor Louie. Hij redde ooit het leven van Ghost dog. Ghost dog werkt volledig via de principes van de samurai en zijn meester is dus Louie. Wat de omstandigheden ook zijn Ghost dog blijft trouw aan zijn meester.

Met de rest van de clan rekent hij stuk voor stuk af.

Terloops maken we kennis met enkele van de weinige vrienden van Ghost dog zoals het meisje PearlineVoor de rol van Ghost dog trok Jarmush de fel onderschatte Forest Whitaker aan. Whitaker zet op zeer overtuigende wijze de eerder zonderlinge Ghost dog neer. De eerste commerciele film van Jarmush dus maar laat de fans niet wanhopen, de hand van de meester is meer dan duidelijk aanwezig. De stylistische fotografie die we in zijn andere films zien is jammergenoeg niet aanwezig. Maar het aantal schitterende dialogen is niet te tellen.

Memorabel is voor de scene waarin de maffiosi het hebben over die "niggers" met hun belachelijke bijnamen. Geniaal is ook de enige echte vriend van Ghost dog. Hij is een verkopern van ijs die geen woord Engels spreekt of verstaat. De man praat alleen Frans wat Ghost dog dan weer totaal niet begrijpt.Hieruit ontstaat een serieus staaltje humor die droger is dan een biscuit maar toch zalig om te zien. De personages van de maffiosiclan zijn zo stereotyp dat ze gewoon hilarisch zijn. Let ook op de soundtrack die op naam van RZA van de Wu Tang Clan. Laat ons hopen dat Jarmush met deze film de erkenning krijgt die hij al jaren verdiend. Maar laat ons ook hopen dat hij zich niet in het commerciele circuit stort.

Edwin Colebunders Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De meester van Ghost dog schiet Ghost dog neer. Uiteindelijk lijkt het erop dat Pearline de nieuwe samurai gaat worden.