What Lies Beneath

Genre: Thriller | Duur: 2u09 | Release: 11 Oktober 2000 | Land: | Regie: Robert Zemeckis | Cast: Michelle Pfeiffer, Harrison Ford

Na "The Sixth Sense" blijkt de geestenwereld weer een bron van inspiratie te zijn voor Robert Zemeckis, zo produceerde hij eerder al het misbaksel "House on Haunted Hill". Geen erg echter, want hij tekende tevens voor "The Frighteners", wat best te pruimen was. Jammer genoeg was "Contact" een enorme flop, "Forrest Gump" kon dan wel weer bekoren. Om een lang verhaal kort te maken: Zemeckis is een man van ups en downs. We mogen van geluk spreken dat dit één van zijn ups is. En niet zomaar eentje.Slachtoffer van ongewenste geesten, of liever één geest is Claire Spencer, de rol van een schitterende Michelle Pfeiffer. Claire is gelukkig getrouwd met Dr. Norman Spencer (Harrison Ford). Die heeft het druk met het afwerken van een belangrijk geneeskundig onderzoek en kan maar weinig tijd voor zijn vrouw vrijmaken. Claire heeft zo haar eigen problemen; de dochter des huizes is namelijk de deur uit en ze kan het afscheid moeilijk verwerken.En dan zijn er nog de nieuwe buren. De buurman en zijn vrouw lijken vaak ruzie te maken, de vrouw wordt volgens Claire zelfs door haar man bedreigd. Wanneer ze de buurman op een stormachtige nacht met een pak ziet sleuren, is ze ervan overtuigd dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Een tijdje daarna begint ze zelfs eigenaardige fenomenen te zien: een deur die steeds open lijkt te gaan, fluisterende stemmen en een fotokader dat lijkt te bewegen. Volgens Claire is het de geest van de buurvrouw. Norman vreest dat zijn vrouw met psychische problemen te kampen heeft.Dit klinkt allemaal heel banaal, ja zelfs saai. Laat je echter niet te veel leiden door het op het eerste gezicht oppervlakkige verhaal. Het leuke aan "What Lies Beneath" schuilt in de uitwerking van het scenario, dat vol plotwendingen en dubbele bodems zit, met een spanningsopbouw recht uit het boekje en toch verbazend schrikwekkend. Het onderwerp doet natuurlijk altijd de fantasie op hol slagen maar het geniale zit hem hier in de details. Geoefende filmbezoekers zullen soms wel de wenkbrauwen fronsen. Zemeckis is duidelijk een fan van Hitchcock, en refereert in bepaalde scènes ondermeer naar "Vertigo" en "Psycho". De aanpak is echter fris genoeg - om geen rip-offs te worden. Jammer dat Zemeckis niet ietsje meer risico durft te nemen naar het einde toe. Een absolute must met een klein schoonheidsfoutje.

Edwin Colebunders Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn geen geesten. Claire lijkt de affaire van haar man compleet vergeten en wekt de beelden zelf op. Dr. Norman heeft het meisje vermoord en probeert ook zijn vrouw te doden. Zij kan op het laatste nippertje ontsnappen.