The Blair Witch Project

Genre: Thriller/Horror | Duur: 1u23 | Release: 20 Oktober 1999 | Land: VS | Regie: Eduardo Sanchez, Daniel Myrick | Cast: Joshua Leonard, Michael Williams, Heather Donahue

Sta me toe om de eerste paragrafen klakke- en schaamteloos over te nemen uit de persmap. Ze zijn immers best wel griezelig :



Februari 1785: Elly Kedward wordt door enkele kinderen beschuldigd van kinderlokkerij. Ze zou ze mee naar haar huis genomen hebben om hun bloed af te tappen. Elly wordt schuldig aan hekserij bevonden en wordt verbannen uit het dorp. Aangezien het een strenge winter was wordt aangenomen dat ze stierf.



November 1786 : Al diegenen die Kedward beschuldigden verdwijnen plots, samen met meer dan de helft van de kinderen van het dorpje. Vrezend voor een vloek vluchten de inwoners uit Blair.



1824: Burkittsville wordt gesticht op de plaats van het vroegere Blair.



Augustus 1825: Elf ooggetuigen zien hoe een bleke vrouwenhand de 10-jarige Eileen Treacle meesleurt in de Tappy East Creek, haar lichaam werd nooit teruggevonden. 13 dagen erna vindt men bizarre bundeltjes hout in de beek.



Maart 1886 : Wanneer de 8 jaar oude Robin verdwijnt worden er verschillende zoekteams uitgestuurd. Robin wordt teruggevonden, één van de zoekteams niet. Enkele weken later vindt men het team terug, iedereen ervan is dood en hun ledematen zijn verwijderd.



November 1940 - Maart 1941: In totaal worden er 7 kinderen ontvoerd uit Burkittsville.



Mei 1941: Rustis Parr, een oude kluizenaar, vertelt dat hij 'eindelijk' klaar is. Wanneer de politie zijn huis in de bossen doorzoeken vinden ze de lichamen van de 7 vermiste kinderen. Ieder kind werd ritueel vermoord. Parr bekent en vertelt dat hij dit deed onder druk van een 'oude vrouwelijke geest'. Hij wordt verhangen.



Oktober 1994: 3 Studenten komen aan in Burkittsville met de bedoeling een reportage te maken over de legende van de Blair Witch.



Oktober 1995: De studenten zijn nu al een jaar vermist. Op de 16de wordt hun meegebracht filmmateriaal teruggevonden, begraven onder de funderingen van een 100 jaar oud huisje.



DE FILM KAN BEGINNEN




Iedereen die na het lezen van bovenstaande gebeurtenissen een beetje de piepers kreeg : The Blair Witch Project is een aanrader voor u !



3 Studenten willen een documentaire maken over de legende van de Blair Witch. Ze pakken 2 camera's mee, eentje voor het maken van de docu, de andere om het maken van de docu te filmen: een docu van de docu zo'n beetje.



Na wat inwoners van Burkittsville te hebben geinterviewd beslissen ze om zelf de bossen in te gaan om bewijzen te zoeken van het bestaan van deze mythe. Na 2 dagen trekken vinden ze inderdaad bizarre zaken, voodoo-achtige mensenpoppetjes in de bomen, takkenbundels en.. 7 hoopjes stenen. Wat griezeliger is, die nacht in de tent horen ze geluiden: voetstappen, stemmen, kindergelach. De volgende morgen vinden ze 3 hoopjes stenen rond hun tent.



Om het helemaal erg te maken zijn ze daar bovenop de weg kwijt, hun kaart is verloren en ze lijken rondjes te lopen. Hun bizarre 'nachtelijke ontmoetingen' worden steeds heviger, totdat... (zie spoiler)



The Blair Witch Project is een documentaire homevideo. De beelden van de twee camera's wisselen elkaar voortdurend af. Er is de - min of meer professioneel gebruikte - 16mm zwart/wit camera die echt bedoeld was om later te vertonen later en de kleurenvideocamera die de docu van docu moet voorstellen. Het beeld is vaak warrig, schokkerig maar dat draagt enkel bij tot de realiteitsbeleving die deze film veroorzaakt. Mede doordat men deze opnamemanier gebruikt wordt de film extra realistisch, dus extra griezelig.



Negativisten kunnen dan misschien wel terecht opmerken dat Blair Witch in wezen vier keer hetzelfde verhaal vertelt à la: rondlopen - Blair Witch encounter - verdwalen - Blair Witch - verdw... Maar iedereen die 's avonds om onduidelijke reden wel eens achterom móet kijken, zal zich in deze film kunnen vinden.



Iedereen die dacht dat Blair Witch toch wel erg origineel was, raden we wel aan even de recensie te lezen van de een jaar eerder uitgegeven The Last Broadcast (klik hier). Deze gaat over een televisieploeg die een verslag wil brengen over The Jersey Devil in de bosjes. Tiens...: gruwelijke moorden, alles wordt vertoond aan de hand van een later gevonden videobandje, ... Tiens. Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien