Rushmore

Genre: Humor | Duur: 1u40 | 1998 | Release: 23 Juni 1999 | Land: VS | Regie: Wes Anderson | Cast: Bill Murray, Jason Schwartzman, Olivia Williams, Luke Wilson, Seymour Cassel, Brian Cox, Connie Nielsen, Wally Wolodarsky

Max Fisher is een student aan de privéschool Rushmore. Daar is hij ondermeer voorzitter van de French Club, German Club, Chess Club, Astronomy Club en ga zo maar verder. Het bijzonderste aan Max zijn z'n theaterstukken die hij vakkundig de Max Fisher Players noemt. Max is dus eigenlijk het voorbeeld van een goede nerd. En zoals elke tiener wordt ook Max verliefd op een lerares. Zij heet Miss Cross en geeft les in het lager onderwijs.

 

Wat Max niet ontbreekt is lef. Hij gaat dus recht op zijn doel af. Om zijn slag te slaan, besluit Max een aquarium ter ere van Miss Cross te bouwen. Zijn geldschieter is de staalmagnaat Mr. Blume. Uit deze samenwerking ontstaat een hechte relatie tussen Max en Blume. De plannen van Max vallen echter niet in goede aarde bij de directie. Het feit dat Max het aquarium op de terreinen van de baseballploeg wil neerpoten, zorgt ervoor dat hij van de eliteschool vliegt. Daarenboven wordt ook Blume stapelverliefd op Miss Cross. De wraak zal zoet zijn voor Max en Miss Cross zal de zijne worden.

Het verhaal van Rushmore leest dan misschien wel als een derderangsroman, maar dat is het niet. Het is vooral de manier waarop we het verhaal in beeld krijgen die deze film zo goed maakt. De humor van de film is kurkdroog en op het ironische af. Het is vooral Bill Murray, in de rol van Mr. Blume, die ervoor zorgt dat je continu zit te grijnzen. 

Murray speelt echter een dramatische rol, maar doet dit op een heel geslaagde komische manier. Verder verdient ook Jason Schwartzman, in de rol van Max Fisher, een vermeiding. Hij is als Max schaamteloos irritant. Hij weet ook de melancholise kant van dit relaas sterk te maken, met behulp van een onweerstaanbare soundtrack. 

Een verrassende, kurkdroge komedie met een uitgesproken visuele stijl.

Rushmore laat een eigenzinnige cineast aan het werk zien. Wes Anderson weet zich met deze derde film op de kaart te zetten als een filmmaker met een uitgesproken stijl, zowel visueel als narratief. Tegelijk weet hij personages op te voeren die je nauw aan het hart komen te liggen. We zijn benieuwd wat volgt! 

Edwin Colebunders Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen van beiden kunnen het hart van Miss Cross werkelijk veroveren. Max vindt wel een ander vriendinnetje en zijn laatste nieuwe toneelstuk oogst ongekend succes.