Rushmore

Genre: Humor | Duur: 1u40 | Release: 1 Januari 1900 | Land: | Regie: Wes Anderson | Cast: Bill Murray, Jason Schartzman, Olivia Williams

In Rushmore moet je eigenlijk hoofdzakelijk op Bill Murray letten. Meteen weet je weer waarom je de man zo leuk vond in Ghostbusters. Murray doet eigenlijk niet veel in deze film, maar laat de meeste indruk na bij het verlaten van de filmzaal.Max Fisher is een student aan de privéschool Rushmore. Daar is hij ondermeer voorzitter van de French Club, German Club, Chess Club, Astronomy Club en ga zo maar verder. Het bijzonderste aan Max zijn z'n theaterstukken die hij vakkundig de Max Fisher Players noemt. Max is dus eigenlijk het voorbeeld van een goede nerd. En zoals elke tiener wordt ook Max verliefd op een lerares. Zij heet Miss Cross en geeft les in het lager onderwijs.Wat Max niet ontbreekt is lef. Hij gaat dus recht op zijn doel af. Om zijn slag te slaan, besluit Max een aquarium ter ere van Miss Cross te bouwen. Zijn geldschieter is de staalmagnaat Mr. Blume. Uit deze samenwerking ontstaat een hechte relatie tussen Max en Blume. De plannen van Max vallen echter niet in goede aarde bij de directie. Het feit dat Max het aquarium op de terreinen van de baseballploeg wil neerpoten, zorgt ervoor dat hij van de eliteschool vliegt. Daarenboven wordt Blume stapelverliefd op Miss Cross. De wraak zal zoet zijn voor Max en Miss Cross zal de zijne worden.Het verhaal van Rushmore leest dan misschien wel als een derderangsroman, maar dat is het niet. Het is vooral de manier waarop we het verhaal in beeld krijgen die deze film zo goed maakt. De humor van de film is kurkdroog en met een zekere schep ironie. Het is vooral Bill Murray, in de rol van Mr. Blume, die ervoor zorgt dat de humor droog is.Murray speelt dan ook een dramatische rol, maar doet dit op een komische manier. Wie The Cable Guy zag, weet dat deze combinatie niet feilloos kan, maar voor Murray is het blijkbaar geen probleem. Verder verdient ook Jason Schwartzman, in de rol van Max Fisher, enig krediet.Rushmore is niet meteen een film met een hoog vertiergehalte. Ondanks enkele gebreken -het verhaal loopt soms een beetje stroef- is dit een genietbare film. Meer onduidelijkheid is er wel over de release in België. Voorlopig is enkel geweten dat hij misschien zal verschijnen.

Edwin Colebunders Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen van beiden kunnen het hart van Miss Cross werkelijk veroveren. Max vindt wel een ander vriendinnetje en zijn laatste nieuwe toneelstuk oogst ongekend succes.