My Summer of Love

Genre: Coming-of-age drama | Duur: 1u23 | Release: 13 Juli 2005 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Pawel Pawlikowski | Cast: Natalie Press, Emily Blunt, Paddy Considine

In tegenstelling tot de leeghoofdige teen-flicks die Hollywood met de regelmaat van de klok uitbraakt, zijn Europese tienerfilms gewoonlijk van een ander kaliber. Coming-of-age drama heet dat dan, gekenmerkt door complexe, herkenbare personages, realistische problemen (in gezin en sociale omgeving) en échte verhalen. My Summer of Love plaatst zich alvast op dezelfde kwalitatieve lijn van Moodysson's Fucking Amal of het Duitse Was nützt die Liebe in Gedanken en vertoont ook heel wat affiniteiten met het Nieuw-Zeelandse Heavenly Creatures. Mede dankzij de down-to-earth attitude van de twee hoofdactrices, twee debutantes die het er schitterend vanaf brengen, verzakt dit dromerige liefdesverhaal nooit in meligheid of clichés.

In een troosteloos dorpje in Yorkshire verveelt de roodharige Mona zich te pletter nu haar enige verstrooiing, occasionele seks met een getrouwde charmezanger, is weggevallen. Ze ergert zich bovendien mateloos aan het gedrag van haar broer, die na zijn laatste gevangenisbezoek alle excessen heeft afgezworen en herboren werd als diepgelovig christen, of zeg maar gerust religieuze freak. Tijdens een ritje met haar brommer (waar niet eens een motor inzit omdat ze die niet kan betalen) ziet ze plots een verschijning op een wit paard. De engelachtige figuur blijkt Tam te zijn, een rijkeluisnest dat wegens wangedrag tijdelijk van de kostschool werd gestuurd en de zomer alleen doorbrengt in het idyllische landhuis van haar disfunctionele ouders die beide afwezig zijn. Tam doodt de tijd met paardrijden, contrabas spelen en wijn drinken op de sofa terwijl Edith Piaf uit de speakers galmt.

Ondanks de grote verschillen in sociale en culturele achtergrond groeien de twee al snel naar elkaar toe. Beide zijn outsiders, delen een cynische kijk op het leven en worden verteerd door een hevige drang naar avontuur. De één dromer en fantasist, de ander nuchter en actiegericht vullen ze elkaar perfect aan, eerst als vriendinnen, later als geliefden. Maar laat u niet misleiden door de lesbische ondertoon, die is slechts bijzaak, net als de seksuele kant van de relatie. Het gaat hier om het tonen van een allesverterende jeugdpassie, niet over puberaal geëxperimenteer of gender toestanden.

De film concentreert zich dan ook grotendeels op de twee meisjes en hun stormachtige gevoelens. Ze sluiten zich steeds meer af in een zelfgecreëerd wereldje dat zich beperkt tot het landhuis en occasionele field trips naar bos en veld, waar ze genieten van elkaar en van de nodige flessen wijn en sigaretten. Maar zoals gewoonlijk het geval is, kan de kleinste dreiging van buitenaf voldoende zijn om de luchtbel te doorprikken.

Het verhaaltje is vrij klassiek en minimalistisch maar vormt dan ook maar de aanleiding voor het creëren van een film vol atmosfeer en emotie. En op dat vlak is My Summer of Love meer dan geslaagd. Het trage, lome ritme, de dromerige soms bijna impressionistische beeldregie en de soundtrack van Alison Goldfrapp maken van My Summer of Love de ideale zomerfilm die je zonder meer meesleurt in zijn broeierige mix van jeugdig verlangen, Sehnsucht en rebellie.

Ils Huygens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien