The Faculty

Genre: SF | Duur: 1u45 | Release: 1 Juni 1999 | Land: | Regie: Robert Rodriguez | Cast: Jordana Brewster, Clea DuVall, Laura Harris, Josh Hartnett, Shawn Hatosy, Salma Hayek, Famke Janssen

Stel uzelf even de vraag, u bent een alien en wilt de aarde veroveren, hoe zou u dat aanpakken ? Valt u binnen in Independance Day stijl, of neemt u de achterdeur ?

In ieder geval wordt in The Faculty de achterdeur gebruikt. Een klein groepje studenten van Herringhton High vind dat een aantal van de docenten nogal sterk veranderen en bizarre gewoontes ontwikkelen. Wanneer dan uiteindelijk ook grote delen van de studentengemeenschap plotseling op medisch onderzoek
moeten is het voor enkele studenten tijd om hun eigen onderzoek te beginnen. Het kleine groepje bestaande uit de kapitein van het football team, de hoofdredactrice van de schoolkrant, twee buitenbeentjes, een nieuwelinge en de grootste nerd van de school, ontdekken al gauw dat ze niet te maken hebben met een klein griepepidemietje. Gelukkig kunnen ze raad vragen aan de lokale sci-fi kenner voor informatie om dit probleem te bestrijden.

De film op zichzelf kan bekeken worden al een soort highschool versie van Invasion of the Body Snatchers. Dat lijkt de laatste tijd bij veel films het geval te zijn. De film volgt qua tendens de vele andere films in dit genre, denken we maar aan The Puppet Master, Scream, The Thing, enz. Als we dan
een blik werpen op de films die schrijver Kevin Williamson (Scream 1 en 2, en I know What You did Last Summer) en de regisseur Robert Rodriguez ("El Mariachi", "Desperado", en "From Dusk 'til Dawn") al hebben gemaakt, dan moeten we toch consteteren dat hun gezamelijke inspanningen wel een acceptabele film opleveren, maar dat daarmee alles is gezegd.

De film houdt de aandacht vast, zorgt voor wat ontspanning, maar verder zouden we niet gaan. Het kan natuurlijk ook liggen aan de geringe ervaring die ik heb met dit soort films, maar volgens mij verdient hij zeker niet meer dan twee sterren.

De film heeft een paar goede wendingen, maar men ziet ze veel te makkelijk aankomen wat een groot deel van de spanning wegneemt. Het verdere verhaal is een afvalrace van de deelnemers, en het einde is veel te voorspelbaar. Maar ja, clich├ęs zijn er om gebruikt te worden.

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien