Lord of the Rings: The Two Towers

Genre: Fantasy | Duur: 2u59 | Release: 18 December 2002 | Land: | Regie: Peter Jackson | Cast: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Sean Astin, Billy Boyd, Liv Tyler, John Rhys-Davies, Christopher Lee, Cate Blanchett

De tweede Lord of the Rings recenseren, begin er maar eens aan.. Waar te starten ? Nog maar eens de bizarre carrière van Peter Jackson vertellen ? Wat zeuren dat het boek toch beter was ? Klagen dat we net geen full body cavity search moesten doorstaan voor de persvisie ? Misschien gewoon met het verhaal beginnen..Weinig gebruikelijk begint het tweede deel niet met een korte samenvatting van het eerste. Een goede keuze want wie de film nu nog niet op het grote doek, DVD (gewone en rip-off special edition) heeft gezien zal ook wel niet naar het tweede deel gaan kijken me dunkt. Enkel de laatste minuut van Gandalf die het heldhaftig opneemt tegen de Balrog krijgen we te zien, met meteen daarna het vervolg van de strijd..Het ligt iedereen ongetwijfeld nog kersvers in het geheugen dat het reisgenootschap opgesplitst is in drie groepjes. Frodo en Sam zijn na het verraad van Boromir alleen op pad met de ring, Merijn en Pepijn zijn gevangen genomen door Orks, en de rest is op zoek naar deze twee, terwijl Gandalf dood, of althans uit the picture is.De tovenaar Saruman heeft ondertussen ook niet stil gezeten, hij is volop bezig met een gigantisch orkleger te kweken.. Een leger dat de mensenstad Gondor dient te vernietigen. Maar terwijl zijn orks in den vreemde onheil en terreur aan het zaaien zijn ligt Isengard, Sarumans hometown, er wel erg ombeschermd bij..De film is, net zoals het boek, opgesplitst in drie delen, ieder groepje krijgt afwisselend haar 5 minuten pellicule. Meteen een van de grootste problemen van de film.. Ok, vraag me nu niet hoe het dan wél moest, maar het is toch wel jammer dat je van een spectaculair massagevecht ork-mens naar een vredelievend tafereeltje in het bos wordt getransporteerd..

En nu we toch bezig zijn.. Vond je de balrog van deel 1 al niet superovertuigend, Gollem ziet er eveneens nogal wat plastiekerig uit.

Al helemaal moeilijk te geloven zijn de enten (lopende bomen).. Weet ik veel hoe een levende boom er moet uitzien, maar misschien toch wat meer boom en iets minder CGI (die ogen!) ?

Als filmmakers nu allemaal nog even geduld zouden willen hebben, we weten het.. binnenkort zien we het verschil niet meer, maar nu echt nog wel.Nu.. ga je je hier aan ergeren ? Als fan ongetwijfeld langs geen kanten, maar de kritikasters van deel 1 hebben nu veel meer stof om te klagen. Je moet inderdaad wel toegeven dat het verhaal vol met deus ex machina zit, een Aragorn die echt wel niet dood blijkt te kunnen, zwarte ruiters die iedere keer vergeten net onder hun neus te kijken en als het verhaal een beetje dreigt vast te lopen komt Gandalf er aan gehuppeld en plopperdeplop de slechterikken zijn verloren.

Wat de fans wél zal ergeren is het ergelijk en onnodig afwijken van het boek bij momenten.. Zo zit Gollem moppen te vertellen en grappige liedjes te zingen, surft Legolas de trappen af met een soortement skateboard en dies meer.. Neen, slechte keuze mr. Jackson, als je dan toch zonodig je eigen inbreng in het verhaal wil hebben, laat het dan met gegronde redenen zijn.Is er dan niets positiefs op te merken ? Tuurlijk wel, Jackson heeft zijn talent niet verloren dus de film is meer dan degelijk gemaakt. De travelshots van de omgeving zijn puur genot, de muziek past perfect, de belegering van helmsdiepte is van ongekend (CGI-)niveau, we griezelen nog steeds van de orks en vinden de elfen serieuze babes. We zijn er ondertussen wel van overtuigd dat Frodo gewoon een latente homoseksueel is en dat Sam de onderdanigheid heeft die enkel een Engelse butler uit de 19de eeuw behoort te hebben, maar de overtuigende stoerheid van Aragorn en Faramir kunnen ons fragiel heteroseksueel zelfbeeld gelukkig in stand houden.Vergis u bij het lezen van al die kritiek niet, The Two Towers is opnieuw een aanrader. Ik was echter enigszins teleurgesteld, maar ach.. 3 uur lang een epische strijd tussen Goed en Kwaad.. wie wil dat nu niet meemaken ?

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rohan is gered, Isengard is door de enten vernietigd, Gollem leidt Frodo en Sam naar een geheime ingang van Mordor. Gandalf leeft en is machtiger dan ooit. En Aragorn doet zijn best om de elfenchick uit zijn hoofd te zetten.