Lovely and Amazing

Genre: Komedie | Duur: 1u29 | 2003 | Release: 21 Mei 2003 | Land: VS | Regie: Nicole Holofcener | Cast: Brenda Blethyn, Catherine Keener, Emily Mortimer, Troy Ruptash, Raven Goodwin, Dermot Mulroney, Jake Gyllenhaal, Clark Gregg

"Aan alle vrouwen, jong, oud, blank, zwart, rijk of arm: voelt u zich niet meer gelukkig met uw partner, bent u niet tevreden met uw job of frustreert het u dat de weegschaal al uw pogingen om slank te blijven hardnekkig blijft miskennen? U staat niet alleen." Het zou de slogan kunnen zijn voor een of andere veelbelovende maar nietszeggende reclamecampagne, maar het is meer van toepassing op de tweede langspeelfilm van de Amerikaanse cineaste Nicole Holofcener die na de komedie Walking and Talking (1996) en enkele tv-series (o.a. Sex and the City en Cold Feet) opnieuw een bitter komisch drama regisseert waarin intermenselijke gevoelens en relaties centraal staan.

Lovely and Amazing is op alle mogelijke fronten een vrouwenfilm: niet enkel de regisseursstoel en de vier hoofdrollen worden bevolkt door vrouwen, maar ook de plot is opgebouwd uit dramatische wendingen en confrontaties die typisch vrouwelijk te noemen zijn. Jane Marks is een moeder van middelbare leeftijd die zich niet meer lekker voelt in haar eigen vel en een liposuctie gaat ondernemen. Ze heeft twee zelfingenomen dochters die reeds volwassen zijn, Michelle en Elizabeth, en een geadopteerd Afro-Amerikaans meisje van acht, Annie genaamd, die elk worstelen met hun persoonlijke problemen en neuroses. De oudste van het merkwaardige trio, Michelle is lichtjes gestoord en voelt zich gevangen in haar liefdeloos huwelijk met een man die haar artistieke aspiraties onderwaardeert. Haar echtgenoot, die bovendien een affaire heeft met haar succesvolle vriendin, kan het niet verdragen dat zijn vrouw geen 'deftige' job zoekt, wat andermaal voor de nodige spanningen zorgt. Elizabeth, een beginnende actrice die heel onzeker is over haar voorkomen, neemt overal zwerfhonden mee om ze thuis te verzorgen, zelfs al is dat niet nodig. Zij breekt met haar partner omdat hij haar zorgen over haar uiterlijk en carrière minimaliseert en begint een stormachtige relatie met de bekende Hollywoodster Kevin McCabe. Tenslotte is er de corpulente tiener Annie die, niet enkel geplaagd wordt door haar zwaarlijvigheid (ze doet weliswaar geen enkele moeite om haar vreetlust in te tomen, integendeel) maar vooral door haar explorerende identiteitscrisis als adoptiekindje, met de kennis dat haar natuurlijke moeder een crackjunkie is.

Gemoedelijk en ingehouden familieportret vol gefrustreerde personages

Lovely and Amazing is een gemoedelijk en ingehouden familieportret waarin een moeder en haar verwarde dochters, die buiten hun ijdelheid, onzekerheid en cynische humor bitter weinig met mekaar gemeen lijken te hebben, ieder op hun eigen manier zoeken naar een soort van bevredigende loutering maar al gauw ontdekken dat de frustraties en twijfels niet in een handomdraai opgelost geraken. Wanneer de medische ingreep van de liposuctie niet geheel van een leien dakje loopt, worden de drie verwante vrouwen genoodzaakt om mekaar tijd en ruimte en toeverlaat te bieden, wat niet altijd even gemakkelijk lijkt te zijn en wat soms voor pijnlijke momenten zorgt. Het lot dwingt hen immers om hun persoonlijke problemen en neurotische zelfingenomenheden aan de kant te schuiven voor een gezamenlijke verzoening in het steunen van hun zieke moeder.

Als je van dit soort eerlijke en stijlvolle maar allerminst ontspannende cinema houdt, waarin de gekwelde emoties van gefrustreerde protagonisten primeren op fantasierijke verhalen, boordevol actie, spanning en ontknoping, zul je deze film wel kunnen smaken. 

Koen Thiéry Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien