Lucky en Zorba

Genre: Animatiefilm | Duur: 1u16 | Release: 1 Januari 1999 | Land: | Regie: Enzo d' Alò | Cast: Vera Mann, Paul Groot, Hugo Metsers, Victor Van Swaaij, Barbara Dicker

Lucky & Zorba, een tekenfilm geschreven en geregisseerd door Enzo d'Alò, of La Gabbianella e il gatto (De meeuw en de kat), is gebaseerd op de moderne fabel van Luis Sepùlveda; het verhaal van de kleine zeemeeuw en de kat die haar leerde vliegen.

De meeuw Kengah raakt verstrikt in een olievlek op zee en met haar voorlaatste krachten bereikt ze land en komt ze terecht in een tuintje waar ze de zwarte kater Zorba ontmoet. Met haar allerlaatste krachten overtuigt ze hem haar in leven te laten en op de koop toe doet ze hem drie dingen beloven: hij moet het ei, dat ze voor ze sterft nog legt, uitbroeden, voor het jonge meeuwtje zorgen en het leren vliegen.

Beloofd is beloofd en Zorba verzorgt het kleine meeuwtje Lucky goed (en met wat hulp van zijn kattenbende). Lucky denkt echter dat ze een kat is. Veel tijd om haar van het tegendeel te overtuigen is er niet, want de rattenbende van Big Rat bindt de strijd aan met de katten. Inzet: de bovengrondse heerschappij, want de ratten hebben er genoeg van in de ondergrondse smurrie te leven..

Het beperkte budget (slechts 5 miljoen dollar) laat niet toe een hyperrealistische of technisch perfecte animatiefilm te creëren. Toch werd ondanks de weinige middelen een leuke, kleurrijke, vrij realistische wereld gecreëerd met uitstekende beelden van de stad waarin de avonturen van Lucky & Zorba zich afspelen en ook lekker dikke, vettige, walgelijke ratten, die genoeg hebben van het riool. De katten zijn wel redelijk Garfield-achtig, maar de verschillende droomsequenties en fast-forwards (opeenvolging van snelle kribbels) zijn leuk en laten veel aan de verbeelding over.

Een ander pluspunt is dat de Nederlandstalige versie voor een keer niet zo onnatuurlijk ingesproken werd en dus absoluut niet stoort. Het centrale punt van Sepùlveda's boek, tolerantie en verdraagzaamheid t.o.v. wat en wie anders is, komt spijtig genoeg wat minder uit de verf, maar wat blijft is een eerlijke, leuke en eenvoudige animatiefilm voor de allerkleinsten.

Jan Loisen Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien